Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deel 1: “Kijk ook bij grote oppervlaktes verder dan enkel de literprijs”

Hygiëne in en om de kas: wat is goed en wat gaat te ver?

Tholen – Hygiëne, hygiëne, hygiëne. Vanuit alle kanten wordt er in de glastuinbouw, met het telkens weer opduiken van nieuwe virussen en plagen, gehamerd op ‘schoon’. Schone handen en materialen, schoon water en een schone kas. Maar hoe doe je dat goed, veilig en praktisch?

Specialisten geven met de aankomende teeltwisseling tekst en uitleg en roepen op om tijdig te beginnen met het inplannen van de teeltwisseling. “Schade aan het kasinterieur door overmatig of verkeerd gebruik van reinigings- en desinfectiemiddelen is onnodig en kan voorkomen worden”, geeft Jasper Verhoeven, productspecialist Desinfectie en Hygiëne bij Royal Brinkman, aan.

Snel is niet altijd de betere keuze
Jasper kent de geluiden uit de praktijk over telers met schade aan hun kas en kasinterieur door het gebruik van agressieve reinigings- en desinfectiemiddelen. “Je ziet dat sommige telers dit jaar door berichten over bijvoorbeeld het ToBRFV-virus opeens in actie zijn gekomen. Veel telers hebben het qua hygiëne al goed op de rit met aangescherpte hygiëneprotocollen, maar er zijn ook telers die nog flink stappen kunnen zetten en die dat nu in allerijl gaan doen.”

Juist die telers die nu in actie schieten, lopen het risico te snel hun keuzes te maken, ziet Jasper. De teeltwissel, waarbij het om het reinigen en desinfecteren van grote oppervlaktes gaat, is zo’n moment waarop verkeerde keuzes op de loer liggen. “Zeker bij grote oppervlaktes, bestaat de neiging bij telers om vooral naar de literprijs van een product te kijken. Toch loont het om een goede, gedegen keuze te maken uit alle middelen die er beschikbaar zijn als waarborging van de teelt.”


Reinigen met schuim is één van de opties die een teler heeft

Een keuze waarbij ook aan de langere termijn moet worden gedacht, adviseert Jasper. “Denk zeker ook aan het mogelijk nadelige effect dat middelen bijvoorbeeld op metalen in de kas, of het drainwater kunnen hebben. Roest of versnelde slijtage aan bijvoorbeeld teeltgoten, wil je voorkomen. Het ruwer worden van oppervlaktes maakt juist dat vuil zich in het vervolg gemakkelijker vasthecht wat het reinigen weer bemoeilijkt.”

Belangrijk bij ontsmetten is ook om te blijven meten. “Daarmee is het voor de teler inzichtelijk wanneer een middel nog effectief werkzaam is óf mogelijk onvoldoende werkzaam is en er verversing nodig is.”

Jasper maakt graag de vergelijking tussen verschillende typen auto’s. Ze rijden allemaal, maar de ene is een luxere uitvoering dan de andere. Zo ook bij de hygiënemaatregelen aan de toegangsdeur bijvoorbeeld. “Daarbij is het ook een stukje uitstraling, maar voor iedere teler is een goede oplossing mogelijk.”


Jasper, geflankeerd door zijn collega's Willem Keijzer en Nanne Bentvelzen die zich bij Royal Brinkman met het concept HortiHygienz speciaal bezighouden met desinfectie en hygiëne.

Realisme
Het beste is om stap voor stap te werk te gaan. “Daarmee sluit je risico’s uit”, aldus Jasper. “Sowieso is het een belangrijke zaak eerst te reinigen. Eén of twee keer, met alleen water of met een middel tegen organische vervuiling, allemaal keuzes. De vraag is ‘wat is er nodig?’, maar ook ‘hoeveel tijd is er?’. Dat laatste is namelijk een punt waar het nu nog weleens mis gaat. Hoeveel tijd wil én kan een teler vrijmaken voor een goede teeltwisseling? Zeker tomatentelers hebben met leveringscontracten tijdsdruk om hun kas snel schoon te maken en weer vol nieuwe planten te zetten.

We moeten zeker niet doorslaan wat betreft hygiënedrang, maar wel is het goed dat iedereen de risico’s in kaart brengt en realistisch om gaat met hygiënemaatregelen. Er zit de laatste tijd al flink verbetering in de alertheid die er is, maar de complete ‘mindset’ van alle betrokken aanpassen, kost meer tijd. Bovendien is het voor iedereen anders hoe snel het gaat en kan gaan. Toch verwacht ik wel dat op termijn extra tijd voor de teeltwisseling vrijgemaakt wordt als daarmee hygiëneproblemen later in de teelt beperkt kunnen worden.”

Voor meer informatie:
Royal Brinkman 
[email protected]
www.royalbrinkman.nl

Jasper Verhoeven
[email protected]