Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Led-mythe' is Netled doorn in het oog

Zijn betere groeiresultaten met wit ledlicht sprookjes?

Met de enorme groei die de tuinbouwverlichtingsmarkt doormaakt, wordt het voor telers steeds ingewikkelder om door de bomen het bos nog te blijven zien. Er is zóveel aanbod, zowel aan belichtingsoplossingen als aan onderzoeksresultaten. Het Finse Netled wijst in dat licht op één mythe die hen een doorn in het oog is: wit ledlicht dat betere groeiresultaten zou opleveren.

"Onderzoek naar licht is eenzijdig, kijk naar de groeiomstandigheden als geheel"
Het valt Nedled op dat de meeste onderzoeken naar de effecten van licht op planten door de producenten zelf gefinancierd worden. Volgens het bedrijf is dat feit lang niet bij iedereen bekend. 

Case studies die alleen de lichtkwaliteit vergelijken terwijl de andere groeiomstandigheden hetzelfde worden gelaten, zijn ook problematisch. "Groei is een complex proces en licht is hier slechts één onderdeel van. Voor ieder spectrum is een andere groeiomgeving nodig en dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de temperaturen, luchtvochtigheid en fertigatie."

Wanneer wit licht wordt vergeleken met rood en blauw licht op dezelfde PPFD (photosynthetic photon flux density), maar de groeiomstandigheden hetzelfde worden gehouden, geeft wit licht vaak betere resultaten. "Niet omdat het een beter spectrum heeft, maar omdat het een lagere werkzaamheid heeft en er een grotere hoeveelheid elektriciteit direct wordt omgezet in warmte. Dit maakt het microklimaat voor planten anders dan met rood of blauw licht, waardoor de resultaten beter zijn. Rood en blauw licht hebben een hogere groeitemperatuur nodig en wanneer andere groeiomstandigheden ingesteld worden op een spectrum, geven blauw en rood licht betere resultaten dan wit licht."

In een gesloten groeiomgeving, zonder zonlicht, is het belangrijk om wat wit licht toe te voegen om bepaalde processen voor groen licht in de plant op te starten, menen ze bij Nedled. "Maar hierbij is slechts een heel klein deel van de totale lichthoeveelheid nodig. Hiervoor is wetenschappelijk bewijs. Planten kunnen het meeste van het groene licht, waar wit licht veel van bevat, niet gebruiken en daarom weerkaatst het op de bladeren. Het menselijk oog ziet deze weerkaatsing als de groene kleur van de bladeren. Planten gebruiken rode en groene golflengtes voor fotosynthese."

"Investeer rood en blauw spectrum"
De efficiëntie van led-chips is de laatste jaren snel verbeterd. Maar wat efficiëntie betreft, blijven witte led-chips altijd achter bij rode en blauwe chips, menen ze bij Netled. En waarom? "Omdat wit geen primaire kleur is, maar een mix. Witte led-chips worden gefabriceerd door een fluorescerende stof op de blauwe chip te leggen, zodat een wit spectrum wordt gecreëerd. En het bedekken van een primaire lichtbron kan nooit evenveel licht creëren." 

Maar waarom promoten sommige leveranciers dan wit licht? "Bedrijven met een achtergrond in algemene verlichting hebben een doel: laten we algemene verlichting ook aan de tuinbouwsector gaan verkopen. Laten we tijd en geld besparen en niet nadenken over prijzigere rode en blauwe LED-chips die specifiek voor de tuinbouwsector zijn. Maar in de teelt is het winstgevender om te investeren in de efficiëntie door belichting met het rode en blauwe spectrum te kopen. Dit geldt echter niet voor onderzoek en sommige speciale planten."

Voor meer informatie:
Netled Oy
Niko Kivioja
T: +358-50-360-8121
[email protected]
www.netled.fi 

Publicatiedatum: