De uitdaging van de AGF-handel zit vaak in het optimaal vervoeren van alle vers producten zonder kwaliteitsverlies, schrijft TellApe in een blog over emballage. Om de producten te beschermen tegen kwaliteitsverlies en om zo efficiënt mogelijk de producten te vervoeren, wordt gebruik gemaakt van meermalige emballage zoals plastic kratten, kunststofboxen, houten palletkisten en dergelijke.
Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven aanzienlijke verliezen lijden ten aanzien van emballage items. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat niet alle in- en uitgaande emballage wordt geregistreerd. Het gevolg van het kwijtraken van de emballage kan bijvoorbeeld zijn dat het productie- en transportproces vertraagd wordt door te weinig beschikbare emballage. Verlies van emballage brengt veel verborgen kosten met zich mee maar er moeten ook nieuwe emballage items aangeschaft worden.
Verkleinen van het risico
Er zijn aanzienlijke winsten te behalen voor AGF-handelaren. Het optimaliseren en in kaart brengen van de emballagestromen kan aanzienlijke besparingen opleveren, mits bedrijven hun emballage goed registreren en administreren. Wat nogal opvallend is, is dat het bewustzijn van de waarde van emballage nogal laag is. De kosten van emballage worden vaak verkeerd op de balans geboekt of bij aankoop meteen afgeschreven waardoor het niet meer te achterhalen is hoeveel emballage er in het bedrijf beschikbaar zou moeten zijn. Ook dit resulteert in veel verborgen kosten in het oogst- productie- en transportproces.
Het is dan ook raadzaam om te kijken wat de risico’s en oorzaken binnen het bedrijf zijn op het moment dat er niet voldoende emballage beschikbaar is. Krijgt de AGF kweker de producten nog wel naar de AGF-groothandel of eind klant toe? Moeten er eenmalige emballage items gebruikt worden, die duurder zijn, omdat de eigen meermalige emballage niet beschikbaar is?
Het verkleinen van de risico’s kan alleen gebeuren op het moment dat iedereen binnen het bedrijf bewust is van emballage risico’s. Bewustwording over het feit dat er geen optimale productie gedraaid kan worden op het moment dat er geen volledige beschikbaarheid is over de emballage.
Voor meer informatie:
TellApe
Lagedijk 192
1544 BM Zaandijk
www.tellape.nl
Geert Kuiper
[email protected]
+31 (6) 1852 0303
Niels Stalenberg
[email protected]
+ 31 (6) 4644 5161