Tholen – Het is in het Westland een gevecht om elke vierkante meter. Mensen willen wonen, ondernemers willen uitbreiden. Telers die een kas willen bouwen, moeten soms flink geduld hebben voordat ze de nodige grond bij elkaar hebben. Geduld moesten ook Agnes en Ben van den Berg hebben met hun kas op een stukje restgrond, overgebleven na de herstructurering waar Westland werk van maakt. Na enig wikken en wegen gaf de gemeente groen licht voor het openen van een moestuin onder glas en dus was het gistermiddag aan wethouder Karin Zwinkels van Westland om ‘Eigen Spijs’ te openen. “Een mooi initiatief om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan en dat door samen biologisch groenten te telen, past goed in het Westlands DNA.”
De openingshandeling: het oogsten van de decoratief hangende groenten als symbool voor de vruchten die de kavels zullen gaan afwerpen. Vervolgens werd het gordijn door wethouder Zwinkels geopend.
Karin Zwinkels met ondernemers Agnes en Ben van den Berg
Het waren Agnes en Ben zelf die bij de gemeente aanklopten om een nieuwe invulling te geven aan de oude gerberakas van vijfhonderd vierkante meter. Herstructurering had er in De Lier al plaatsgevonden en de kas in een hoekje ingeklemd tussen twee wegen bleef over. Er één groot nieuw kavel van maken, was niet mogelijk. Belangrijk, want in een gemeente waar elke vierkante meter volgens Zwinkels makkelijk vier keer uitgegeven kan worden, is dat iets waar goed op gelet wordt. “Elke vierkante meter glas die je inlevert krijg je niet meer terug. Daarom is het zaak heel kritisch te zijn als het om een andere invulling voor glastuinbouwgrond gaat. Als er ook maar een minimale kans op verdere herstructurering was geweest in de toekomst, dan was het niet doorgegaan. Geef je wel groen licht, dan zet je de boel op slot.”
Een mooie opkomst van circa honderd man voor de opening, waar al de nodige belangstellende voor een moestuinkavel bij waren net als ondernemers met plannen om een vergelijkbaar initiatief te starten.
Voorwaarde om groen licht te geven was ook dat het initiatief geen commercieel oogmerk mocht hebben. Een caravanstalling, daarvoor had de gemeente om die reden geen toestemming gegeven, vertelt Zwinkels. “Voor vergelijkbare initiatieven, staan we open. Maar ook het vervangen van water en groen kan een invulling van een restkavel zijn. Als gemeente kunnen wij daarin alleen faciliteren, de ondernemers zelf moeten met plannen komen. Toch is het zeker niet zo dat we met alle toekomstige initiatieven akkoord kunnen gaan. Als kavels wel aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zoals met succes gebeurd is bij twee bedrijven in Monster en Poeldijk, dan zullen wij geen toestemming geven voor de komst van een moestuin.”
De eerste groenten staan inmiddels in de kas op de 2 van in totaal 25 kavels die door enthousiaste moestuinders al in gebruik genomen zijn.
Voor meer informatie:
Eigen Spijs
www.eigenspijsmoestuinen.nl
[email protected]
Agnes van den Berg
06-28889234