Volgens nieuwe analyses van de Universiteit van Sussex en de Universiteit van Aarhus kan Europa met windparken op land meer dan 100 keer zoveel energie produceren dan dat het momenteel doet
De studie toont aan dat als de volledige capaciteit voor windparken op land in Europa zou worden gerealiseerd (oftewel, als op iedere beschikbare meter een windmolen zou worden gebouwd), de geïnstalleerde capaciteit 52,5 TW zou zijn - wat gelijk staat aan 1 MW voor elke 16 Europese burgers.
Co-auteur Benjamin Sovacool, Professor of Energy Policy aan de Universiteit van Sussex: “De studie is geen blauwdruk voor ontwikkeling, maar een gids voor beleidsmakers die de energievoorziening van morgen in kaart proberen te brengen. Volgens ons onderzoek ziet de toekomst er goed uit voor de onshore windsector en liggen de Europese ambities voor een 100% hernieuwbaar energienet technologisch binnen ons bereik."
Windpark op land (foto: Envision Energy).
Op basis van een ruimtelijke analyse van op het geografische informatiesysteem (GIS) gebaseerde windatlassen concludeerde het onderzoeksteam dat ongeveer 46% van het Europese grondgebied geschikt zou zijn voor het plaatsen van windparken op land. Dat is drie keer meer dan uit eerdere studies zou blijken.
Bovenstaande kaart toont de dichtheid van het potentieel van de onshore windenergie in megawatt per vierkante kilometer.
Zelfs zonder rekening te houden met de technologische ontwikkelingen in de windturbinetechnologie in de komende decennia, is onshore windenergie volgens de onderzoekers de goedkoopste bron van hernieuwbare energie, en is het gebruiken van de verschillende windregio's in Europa de sleutel om te voldoen aan de vraag naar een 100% hernieuwbare energie.
De studie schat dat meer dan 11 miljoen extra windturbines zouden kunnen worden geïnstalleerd op bijna 5 miljoen vierkante kilometer geschikt terrein. Die zouden dan gezamenlijk 497 EJ vermogen genereren, wat genoeg zou zijn om aan de verwachte wereldwijde energievraag in 2050 - 430 EJ - te voldoen.
Volgens de auteurs hebben Turkije, Rusland en Noorwegen het grootste potentieel voor toekomstige windenergiedichtheid, hoewel grote delen van West-Europa ook geschikt zijn voor meer onshore-windparken vanwege gunstige windsnelheden en vlakke gebieden.
Kaart toont potentiële locaties voor windparken op land op de Britse eilanden.
Mark Jacobson, hoogleraar civiele- en milieutechniek aan de Stanford University: “Een van de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek, afgezien van het feit dat het concludeert dat het Europese windpotentieel op land groter is dan eerder werd geschat, is dat het het voor landen eenvoudiger maakt om hun ontwikkeling van onshore windenergiewinning efficiënter te plannen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor toezeggingen van deze landen om volledig over te stappen op schone, hernieuwbare energie voor alle doeleinden."
Lees hier het volledige artikel, dat is gepubliceerd in het septembernummer van Energy Policy.