Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Aarts, Groentekwekerij 't Bleekerven:

"De komkommers zijn gemiddeld 410 gram, perfect om automatisch te verwerken"

Peter Aarts, eigenaar en teeltmanager van Groentekwekerij ’t Bleekerven, teelt in het Noord-Brabentse Heusden tot half september komkommers van het ras Gotja. Daarna volgen de herfsttomaten. Het einde voor de komkommerteelt is dus in zicht. "De teelt schiet al aardig op en Gotja heeft – net als andere rassen – het hoofd moeten bieden aan extreem heet weer. We zien wat slijtage aan de plant: de bladeren zijn iets kleiner en het gewas staat er doffer bij. Je ziet dat de plant geen rust krijgt. Maar Gotja heeft nog steeds veel vruchten en veel bloemen. Met andere woorden: een sterke plant."

De heetste dag
"Op de heetste dag was het hier 40 graden. Toen koelde het gewas in de kas op het juiste moment terug naar 35 graden, terwijl het verschil normaal maar een graad of 2 is. Maar ook bij die hitte was de balans in de plant niet slecht.  Met de zomerinstellingen zetten we alles op 19 graden overdag en 16 in de nacht. Op basis van de buitentemperatuur verlagen we dat met 3 graden. De minimum buis en de raamstanden doen de rest. Als de ochtend koel is, proberen we de temperatuur omlaag te krijgen. We houden de tent goed open en knijpen die ramen iets aan het einde van de dag."

Zuiver water
Peter gaat verder: "Natuurlijk is water bij die hitte ook heel belangrijk. We gaan dan terug naar 2,2 Ec, waar we normaal op 2,8 zitten. Bij extreem zonnig en warm weer heeft de plant behoefte aan zuiver water."

Meer kali, minder calcium
Begin juli heeft Peter weer een bladanalyse laten uitvoeren. Peter: "In het begin van de teelt gaven we vooral veel calcium. We zien nu, richting het einde van de teelt, dat er meer kali nodig is. In het oude blad is die nog 8 micromol, maar in het jonge blad slechts 5 micromol. We bieden dus meer kali aan; dat gaat allemaal naar de vruchten toe."

Ontwikkelingen in de plant
Peter gaat verder: "We konden de ranken van Gotja vastzetten in twee rondes, waarbij we in de tweede ronde de draden goed dicht konden leggen. Dat was het voordeel van uniforme planten. Daarna hebben we niet meer gesnoeid en dan zie je wel verschillen in de planten ontstaan. Wij doen wekelijks een rondje om meeldauw te bestrijden, twee kassen om en om. Inmiddels is er wel iets meeldauw, maar dat mag geen naam hebben. In de tweede week hebben we de biologische bestrijding uitgezet, onder andere met de Swirski mite en Speedex. Maar met die hitte groeit de plaag harder dan de biologie aankan. Daar treffen we nu andere maatregelen voor."

Gemiddeld 410 gram
Over de productie is Peter lovend: "Die extreme omstandigheden kosten iets productie, maar al met al is die heel netjes gebleven. De komkommers zijn gemiddeld 410 gram met een perfecte lengte voor automatisch verwerken. In de overgang van stam naar rank zagen we iets langere komkommers, maar selectief is Gotja zeker niet. Gotja komt qua productie absoluut mee met vatbare rassen."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
[email protected]

Publicatiedatum: