Een vernieuwende lijn van fytosanitaire producten maakt het mogelijk om plagen op 100% natuurlijke wijze te bestrijden. Het Spaanse project in kwestie, dat onder leiding staat van agronomisch ingenieur Nicolás López de Hierro, is gebaseerd op een lijn fytosanitaire producten die bladluis, witte vlieg, spint, echte meeldauw en Botrytis bestrijdt. In tegenstelling tot andere producten op de markt zijn deze middelen vrij van residuen die schadelijk zijn voor milieu of gezondheid, doordat de ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong zijn.
"We kennen de sector van gewasbeschermingsmiddelen en we zetten ons ervoor in om oplossingen te bieden voor problemen die zich voordoen. Daarnaast zijn we echter steeds meer gericht op gezondheid en zorg voor het milieu. Dat is de kern van DISPER Zero, een diepgaand onderzoek naar het bereiken van een evenwicht tussen dat wat bestreden moet worden en dat wat behouden moet worden, in een enkel product", betoogt Pablo Baeza, technisch directeur.
Volgens DISPER waarschuwen studies van de FAO ervoor dat plagen en ziektes die niet gecontroleerd worden mogelijk ernstige verliezen kunnen oorzaken voor de wereldwijde landbouw. Onderzoekers wijzen erop dat de klimaatverandering, met de trend van een steeds warmere planeet, veel moeilijkheden oplevert in de bestrijding van plagen en ziekten, aangezien de weersomstandigheden steeds wisselvalliger zijn.
Controle van een sterk door meeldauw aangetaste plant
DISPER Zero behandeling
“Het willekeurige gebruik van fytosanitaire producten is een andere reden voor de verstoring van de ecosystemen, waardoor de bestrijding van genoemde plagen en ziektes bemoeilijkt wordt", stelt Pablo Baeza. "Daar komt de steeds strengere Europese wetgeving op het gebied van fytosanitaire producten nog bij. Al met al zorgt dit ervoor dat de teler zonder de hulpmiddelen zit die hij nodig heeft om te kunnen blijven telen", vervolgt hij.
"De hedendaagse consument eist een grotere voedselveiligheid en producten van hoge kwaliteit. Het bewijs hiervoor is dat de grootste Europese retailers concurreren om het 'nul residu' merk, en producten met dit label aanbieden", aldus de technisch directeur van DISPER. "Deze trend zal zich voortzetten, aangezien de wetgeving inzake gewasbescherming het aantal toegestane werkzame stoffen beperkt", stelt hij.
De vernieuwende productlijn maakt een veilig gewasbeheer mogelijk, zonder dat de teler bloot komt te staan aan schadelijke stoffen. "Het bieden van een vaste korrel met de exclusieve technologie die wij hebben ontwikkeld voorkomt de verspreiding van het stof dat zo schadelijk is voor de teler. Het is een belangrijke prestatie dat we een veilige behandeling aan kunnen bieden, waarbij we eveneens de volledige oplossing van het product garanderen", benadrukt Pablo Baeza. "Het gebruik van geconcentreerde producten maakt het mogelijk om de dosering te verminderen, evenals het overmatige gebruik van plastic verpakkingen", voegt hij toe.
"Het traditionele systeem voor gewasbescherming heeft een vals evenwicht gecreëerd, zonder respect te tonen voor de hulpfauna, waardoor nieuwe problemen zijn ontstaan. Alleen geïntegreerd beheer maakt het mogelijk om de plaag te bestrijden en tegelijkertijd respect te tonen voor de hulpfauna, het ecosysteem, en, uiteraard, de eindconsument", besluit de technisch directeur van DISPER.
Het merk DISPER, van Grupo Indalva, is met het DISPER Zero project geselecteerd voor het Europese H2020 programma.
Voor meer informatie:
DISPER
Pablo Baeza, technisch directeur Avda. Óscar Esplá 25, 2º A
03007 Alicante
T + 34 965120277
F + 34 965126953
[email protected]
www.disper.info