Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Beveiligingscamera’ helpt teler in te grijpen voordat het te laat is

Tholen – Aan extra ‘ogen’ heeft de teler tegenwoordig geen gebrek. Camera’s helpen telers bijvoorbeeld bij het monitoren van de groei van hun gewas. Toch zijn er maar weinig camera’s die telers kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen in teelt op de manier waarop GreenspectIR, een hyperspectrale camera die over de schouder van de teler meekijkt, dat kan. “Wij geloven er heel erg in dat je het gewas 24/7 moet zien om trends te leren herkennen, waarmee telers vroegtijdig kunnen ingrijpen als er zich een probleem dreigt voor te doen”, vertelt Dennis van der Wiel van Polariks, het bedrijf achter de technologie.


Het team van Polariks met linksachter Dennis

Polariks, gevestigd op het Space Business Innovation Centre in Noordwijk, zet technologie waarmee planeten ontdekt worden sinds een aantal jaar ook in om gewassen te doorgronden. Door een team van vijf man, naast biotechnoloog Dennis onder andere ook medeoprichter en sterrenkundige Max, wordt aan hyperspectrale camera’s en de techniek daarachter gewerkt. “Zulke camera’s kunnen het lichtspectrum veel nauwkeuriger inspecteren dan wij mensen kunnen. Mensen zien alleen een beetje groen, rood en blauw, maar speciale hyperspectrale camera’s kunnen met behulp van zeer gevoelige sensoren en een stukje software het lichtspectrum veel beter lezen. Daardoor is het mogelijk om veel meer over een plant te weten te komen.”

Droogtestress en schimmelziektes
Zo blijkt het mogelijk om droogtestress inzichtelijk te maken voordat een plant slap gaat hangen. “Mensen merken dat vaak pas als een plant slap begint te hangen of bruin kleurt, maar GreenspectIR pikt signalen veel sneller op. Door de camera een gewas constant in de gaten te laten houden, worden er patronen zichtbaar.”

Ook over het ontstaan van schimmelziektes. GreenspectIR is specifiek ontwikkeld om het ontstaan van schimmelproblemen vroegtijdig op te sporen. Bij aardbeientelers werd afgelopen tijd uitvoerig getest. Daarbij is het de kunst om de verzamelde data om te zetten in informatie. “Je kunt een camera namelijk wel overal op richten, maar een teler heeft er alleen wat aan als de juiste signalen gekoppeld worden aan de juiste planteigenschappen. Telers laten ons wekelijks weten wat zij willen kunnen zien en dan is het aan ons om dat te automatiseren.”

Lage gewassen
Tot nu toe werd er vooral getest met lage gewassen zoals aardbeien of potplanten. Daarin is het makkelijker om vanaf de zijkant van de kas alles goed te overzien. “We willen er naartoe dat een teler een kwart hectare kas met één camera in de gaten kan houden. Onmisbaar als kassen straks autonoom moeten kunnen functioneren.” Maar ook in hoge teelten zoals komkommer werden al proeven gedaan. “Het belangrijkste is dat je op tijd problemen in de teelt kunt ontdekken. De focus ligt daarom op ziektebeelden.”

In het begin kostten de camera’s rustig 20.000 tot 50.000 euro, maar door de camera’s specifiek op een bepaalde toepassing toe te spitsen, kost een camera-unit nu nog maar 1500 euro per stuk.  Daarbij helpt het dat de camera onafhankelijk van een robot of machine kan werken. Maar als het voor hoge teelten toch nodig is om tussen het gewas door te rijden, dan kijkt Polariks daarnaar. “Karren rijden er vaak toch al, dus een camera op zo’n kar monteren is dan een koud kunstje.”

De waarde zit in de data
De productie van de camera’s doet Polariks zelf. “Het gaat nu nog om kleine volumes, maar als de vraag aantrekt dan kunnen we opschalen. Als een teler komend seizoen zijn nieuwe teelt opstart, dan wil ik daar met onze camera’s zeker hangen om de teelt van begin af aan te kunnen volgen.” De data is zichtbaar op een eigen platform, maar aan integratie met andere platforms wordt gewerkt. “Voor telers is het belangrijk dat zij al hun data op één platform kunnen inzien. Zeker nu steeds meer sensortechnieken hun weg vinden naar de kas. Maar van de techniek waarmee wij ons bezig houden, hebben in heel Europa niet meer dan tien partijen écht kennis.”

Foto: Pranav Mohanty, data-analist bij Polariks

Een opstelling met de speciale camera's is tot en met 30 augustus 2019 in het World Horti Center te zien.

Voor meer informatie:
Polariks B.V.
Kapteynstraat 1
2201 BB Noordwijk
www.polariks.com 
[email protected] 

Dennis van der Wiel
+316 17 76 55 96