Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frischeteam Geschwister Kluth KG

"Wij kunnen niet zonder telers, dus dan moet je soms de prijs omhoog bijstellen om ze te helpen"

In de horeca en catering is er sprake van personeelstekort en daarmee ontstaat de behoefte aan gemakkelijke versproducten. Parallel aan deze maatschappelijke tendens groeit ook het aanbod aan vers gesneden en convenienceproducten.

Familiebedrijf Kluth KG uit het Duitse Willich zet sinds enkele jaren in op de 24-uursbelevering van beide sectoren met versgesneden producten uit eigen productie, vertelt bedrijfsleider Simone Kluth.

"We komen oorspronkelijk uit de landbouw en hebben ons altijd met de teelt van aardappelen en groenten beziggehouden“, zegt Simone. Uit het oorspronkelijke groententeeltbedrijf ontstond in 2007 uiteindelijk een schilbedrijf voor aardappelen.

In 2015 kwam het vervolgens tot een volgende uitbreiding. De familie Kluth breidde uit met een nieuwe vestiging in Willich. Bij het ouderlijke landbouwbedrijf is tegenwoordig nog steeds de boerderijwinkel voor consumenten gevestigd. "Onze tweede vestiging ontwikkelde zich sindsdien tot een productieplaats voor allerlei soorten verse convenienceproducten. Ondanks deze capaciteitsuitbreiding reageren we altijd nog op de individuele wensen van onze klanten. Ons leveringsgebied omvat een radius van circa 120 km: hierdoor kunnen we onze producten just-in-time voor de klanten produceren. Totdat de producten bij de klant aankomen, is er meestal nog geen acht uur verstreken."


Markus en Simone Kluth breidden het familiebedrijf tot een volwaardig conveniencebedrijf uit.

Denken als een kok
Als men ziet wat in andere landen al aan de orde van de dag is, staat de Duitse conveniencesector nog in de kinderschoenen. Sinds de nieuwbouw bij de tweede vestiging is het productassortiment aanzienlijk toegenomen: "Alleen al een wortel kunnen we reeds in circa 25 verschillende gesneden groottes leveren“, zegt Simone. "Hierdoor moet men aan de telefoon ook de nodige vakcompetentie en het nodige advies kunnen leveren. We moeten ons in de kok kunnen verplaatsen. Dat is ons voordeel tegenover de groothandel, die in eerste instantie op onbewerkte product gefocust is.“

Aan de ene kant vergemakkelijken versgesneden producten het werk in de keuken, aan de andere kant compenseren ze deels het gebrek aan vakkrachten. "Met een betrouwbare convenience partner vormen ziek personeel of vakantietijden minder snel een probleem. De klanten krijgen altijd een gelijkblijvende kwaliteit met een vaste receptuur op afgesproken leveringstijden. Dit is belangrijk voor de calculatie en prijsvorming van de gastronomie en schept een stuk zekerheid. Want lekker eten doen we toch allemaal graag en dat ook graag op tijd. Gaat niet bestaat dus niet bij ons in de convenience sector."

Duurzaamheid en directe productafname
Om de klanten een compromisloze versheid te kunnen garanderen, is de directe productafname een belangrijke pijler van Kluth KG. "Wij vinden nauwe betrekkingen met lokale telers en teeltbedrijven bijzonder belangrijk.“

De verbondenheid met de telers toont zich echter niet alleen in het feit dat de producten in de ochtenduren direct ter plaatse bij de teeltbedrijven worden opgehaald. Ook een passende prijspolitiek creëert een basis van vertrouwen. "Vanwege onze jarenlange ervaring in de actieve landbouw weten we dat telers kampen met extreme prijsdruk. Daarom zetten we in het bijzonder in op communicatie met onze telers: soms moet men ook de prijzen omhoog bijstellen. Voor ons is het immers ook niet goed als een teler volgend jaar niet meer als partner bestaat.“

Goede groeicijfers bij wokmixen
Vanwege de vestiging midden in het vruchtbare Rheinland groeit een groot deel van het assortiment direct ter plaatse op de akkers. Ook meer uitzonderlijke producten worden tegenwoordig voor een belangrijk deel binnen de regio geteeld. Parallel daaraan groeit ook de veelzijdigheid binnen de Duitse gastronomie: "Of het nu om Aziatsich, Italiaans of Duits eten gaat, we moeten aan het einde van de dag voor iedere klantengroep het werk op de juiste manier vergemakkelijken. Wat inmiddels extreem in populariteit toeneemt zijn Aziatische pannetjes en wokmixen, die onze klanten zelf kunnen kiezen en samenstellen. Buiten de standaardingrediënten kan men hier reeds kiezen voor meer dan twintig variaties.“

Voor meer informatie:
FRISCHETEAM Geschwister Kluth KG
Simone Kluth
Carl-Friedrich-Benz-Str. 3
47877 Willich
Telefoon: 02154-8138900
Fax: 02154-8138904
E-mail: [email protected] 
www.obstgemueseliefern.de/