Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paprikateeltspecialist Roel Klapwijk, Personal Vision:

"Met beluchtingssysteem weer nieuwe stap gezet voor betere waterkwaliteit”

Tholen – Een ‘lastige’ paprikagoot die het niet mogelijk maakt om aan de zijkant uit te draineren, vervang je niet zo een-twee-drie. Om toch stappen te zetten met het zuurstofgehalte in de mat en daarmee wortelproblemen in de loop van de teelt te voorkomen, koos Personal Vision ervoor om met een beluchtingssysteem aan de slag te gaan. “Een uurtje voor de eerste watergift zorgt de Oxybull ervoor dat het zuurstofniveau in de drainsilo weer op niveau is”, vertelt teeltspecialist Roel Klapwijk van het bedrijf dat in Bleiswijk rode blokpaprika’s teelt op 7 hectare.

Vorig jaar aan het begin van de zomer werd de Oxybull, een beluchtingstoepassing van Agrona, in de drainsilo geïnstalleerd. Niet omdat er acute problemen waren ontstaan, maar om een nieuwe stap te zetten om de kwaliteit van het gietwater te verbeteren. Net als collega-paprikateler Maikel van den Berg van Quality Peppers die het het beluchtingssysteem eerder al heeft aangeschaft. Sinds twee jaar werken beide bedrijven actief samen op het gebied van de teelt. “De samenwerking met Maikel van den Berg van Quality Peppers heeft er zeker aan bijgedragen dat wij na jaren van gestoei met een lastige paprikagoot en toenemende wortelproblemen nu ook o.a. het water in de drainsilo zijn gaan beluchten. Omdat het water bij ons door de hele mat heen moet voordat het weg kan lopen in de drainkanalen, liep zeker in de zomer met stijgende temperaturen het zuurstofgehalte in de matten sterk terug met wortelproblemen tot gevolg.”

Voor de eerste watergift het zuurstofgehalte weer op peil
Na de aanschaf van de Oxybull is Roel dit jaar zelf frequenter zuurstofniveaus gaan meten. Ook werd er door van Iperen dit seizen een waterkwaliteitsmeting gedaan die zijn metingen bevestigde. De resultaten stemmen hem positief. “Natuurlijk is het niet zo dat je opeens een flinke stijging van het zuurstofniveau in je drainsilo ziet, want bij een watertemperatuur van 25 graden Celsius wordt met 8 milligram zuurstof per liter het verzadigingspunt bereikt. Maar het zuurstofniveau blijft wel beter op peil.”

Om dat voor elkaar te krijgen, draait de Oxybull in het voorjaar en zomer's dagelijks van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. “Lucht wordt door een speciaal membraandoek geblazen waardoor miljoenen minuscule bubbels ontstaan”, legt Nadir Laaguili van Agrona uit. Daarmee is het water voor alle 25-30 beurten, een gebruikelijk aantal bij Personal Vision op een gemiddelde zomerdag met 25 graden Celsius als buitentemperatuur en 3000 joules lichtinstraling, van goede kwaliteit. “Aan het eind van een dagje draaien zal de Oxybull vervolgens ’s avonds uitgaan op de tijdklok”, vervolgt Roel. “24 uur doordraaien heeft geen zin omdat je 's nachts toch geen water geeft en daarnaast kost de pomp, die de beluchtingsplaat aanstuurt, ook stroom. Bovendien warmen de lagers ook flink op waardoor ze mooi 's nachts kunnen afkoelen.”

Geleidelijk verbeteringen doorvoeren
Het is vooral in de zomermaanden dat de waterkwaliteit voor telers moeilijk op peil te houden is. Naarmate de watertemperatuur, ook in het regenwaterbassin, stijgt, wordt het lastiger voldoende zuurstof in het water voor het gewas aan te bieden. Maar ook ’s winters heeft de Oxybull dienst. “Vlak na het planten geef je dan, afhankelijk van instraling en buitentemperatuur, maximaal één tot twee beurten per dag, vaak zo’n drie uur na zonsopgang. Omdat je dan de leidingen niet ‘automatisch’ helemaal doorgespoeld krijgt, spoelen wij voorafgaand aan de watergift de leidingen zelf eerst door. Dit doen we overigens het hele jaar door.”

De inzet van de Oxybull is niet het enige dat Roel doet om wortelproblemen, vooral pythium speelt in zijn kas een grote rol, voor te zijn. “Om effect te kunnen zien van de maatregelen die je neemt, voer je geleidelijk verbeteringen door. Zo zijn we al een aantal jaren ook bezig met het meedruppelen van chloordioxide en test ik momenteel het afwisselen met gestabiliseerde waterstofperoxide. Dat laatste middel werkt, omdat het uiteen valt in waterstof en zuurstof als het in aanraking komt met vuil, volgens mij nog weer beter dan chloordioxide. Ik zie dat terug aan de wittere wortels in de matten.”

Bovendien verving Personal Vision aan het begin van het nieuwe teeltseizoen de druppelleidingen. Die waren alweer twaalf jaar oud. “Alles bij elkaar krijgen de wortels nu een constant zuurstofniveau aangeboden”, vertelt Roel. Zuurstof die ook de groei van de juiste bacteriën in de mat bevordert, vult Nadir aan. “Daardoor maakt het gewas beter wortels aan, kan het gewas vervolgens beter nutriënten opnemen met als resultaat een sterker, weerbaarder gewas.” Ook biostimulator AG STIM van Agrona kan daarbij helpen. “Bij Quality Peppers gebruiken ze dit product, dat het bodemleven stimuleert, al in plaats van waterstofperoxide met goede wortelontwikkeling en schone druppelleidingen als resultaat.”

Voor meer informatie:
Agrona B.V.
www.agronagroup.com 
[email protected]  
+ 31 (0) 10. 7371451

Nadir Laaguili
+ 31 (0) 6.21515915

Personal Vision
www.personalvision.nl 
[email protected] 

Roel Klapwijk
[email protected]