Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Vonk, Tangmere Nurseries, teelt op 30 hectare met Elite Bio Twine:

“Na twee jaar testen zonder problemen hangt dit jaar voor het eerst de hele kas vol”

Tholen – Toen Dirk Houweling in 1988 op een ongebruikt vliegveld een glastuinbouwbedrijf oprichtte in het Zuid-Engelse Tangmere was Gerard Vonk er al bij. Er werd door Tangmere Nurseries begonnen met drie hectare, maar inmiddels, ruim dertig jaar later, zijn dat er dertig. Als bedrijfsleider is Gerard er dagelijks druk mee. Dertig hectare paprika in alle kleuren, hangend aan volledig biologisch afbreekbaar touw. Dat is nieuw dit teeltseizoen. “Meer paprika’s gaan we er niet van verkopen, maar het is een bewuste keuze waar we helemaal achter staan.”

Voordat Tangmere Nurseries de volle dertig hectare durfde vol te hangen met Elite Bio Twine, volgde eerst een periode van uitvoerig testen. Dat gebeurde in een proefkas op eigen terrein van zo’n 6000 vierkante meter. “Daar doen wij allerlei (rassen)proeven en proeven met teeltmethodes en dus kon er ook mooi getest worden met dit biologisch afbreekbaar tuinbouwgaren”, vertelt Gerard. “Zo’n vijf jaar geleden probeerden wij ook al eens een biologisch afbreekbaar touw van een andere producent, maar destijds begon halverwege juli het touw te breken en kwamen de planten naar beneden. Je zult begrijpen dat we er toen even mee zijn gestopt.”

Indraaien
Twee jaar terug werd toch weer een proef opgestart. Het gebruik van biologisch afbreekbaar tuinbouwgaren blijft namelijk een mooie mogelijkheid om het gebruik van plastic in de teelt te beperken. “Tijdens de proef in onze proefkas heb ik nog eens extra gelet op het indraaien van de plant waarbij het touw, naarmate het gewas zwaarder wordt, tegen de stam aan gaat schuren. Het vorige touw dat wij testen brak juist daar, ik vermoed omdat de stam daar vochtiger was. Met Elite Bio Twine hebben we in twee jaar tijd geen problemen gekend in het klimaat waarin wij telen. In december vorig jaar zijn we het touw op gaan hangen.”

De paprikaplanten in Tangmere hangen aan een van de dunste touwtjes uit het assortiment van Lankhorst. “Tangmere Nurseries gebruikt touw van 800 meter per kilo”, weet Joris van Calcar van Lankhorst Yarns. “Een paprikaplant is ten opzichte van bijvoorbeeld een cherrytomatengewas aanzienlijk lichter en dus is er minder dik touw nodig. Overigens is er voor lichte komkommers ook touw van 1000 meter per kilo beschikbaar.” Toch is het touw nog altijd iets dikker dan gangbaar touw. “Daardoor is het touw iets moeilijker op te hangen aan de gewashaken, maar dat hele kleine nadeel weegt niet op tegen de voordelen”, aldus Gerard.

Teler blij, boer blij
Het grootste voordeel is uiteraard milieuwinst. Het touw is gemaakt van PLA, een plantsuiker van zetmeel van maisplanten, en daardoor is het touw na 6-8 weken voor 99% procent verworden tot microvezels. “Microvezels, die zo blijkt uit ander onderzoek, niet schadelijk zijn voor de bodem en bodemorganismen”, vertelt Joris van Calcar van Lankhorst Yarns.

Zodra de teelt erop zit, gaat het gewasafval de kas uit en naar een boer om de hoek. “Die legt het gewasafval, met daarin naast Elite Bio Twine ook biologisch afbreekbare clips, in veuren, keert het een aantal keren om en dan is alles gecomposteerd en klaar om zijn land mee te verrijken. Een win-win-situatie dus die ongetwijfeld mooi past in de kringlooplandbouwplannen van landbouwminister Schouten”, zo geeft Gerard er blijk van dat hij de situatie in Nederland goed volgt. “Ik begrijp dat afvalverwerkers in Nederland nogal eens moeilijk doen en hoge tarieven rekenen voor groenafval. Misschien dat wat extra druk vanuit de supermarkten telers kan helpen om ook in Nederland gewasafval in te zetten op het land van de boer.”

Goodwill creëren
De keuze voor Elite Bio Twine is door Tangmere Nurseries overigens niet gemaakt op verzoek van een retailer, benadrukt Gerard. “Nee, het is echt een besluit dat wij op eigen initiatief nemen. Een meerprijs voor het gebruik van dit wel iets duurdere tuinbouwgaren krijgen wij dan ook niet en ook meer paprika’s gaan wij er niet van verkopen. Je neemt vooral een stuk verantwoordelijkheid op duurzaamheidsgebied, waarbij je hoopt, en dat verwacht ik ook, een stukje goodwill terug te krijgen.”

Als in de Engelse winter de paprika’s niet uit Tangmere komen, dan komen ze uit Spanje. Op 12 hectare teelt het bedrijf ’s winters daar paprika’s om jaarrond te kunnen leveren. Elite Bio Twine hangt daar nog niet, maar wel al op proef. “Met het extreme klimaat in Extremadura (koude winters, hele hete zomers) willen we daar eerst ook uitvoerig testen. Je praat enerzijds maar over een touwtje, maar je hangt als het ware wel je hele vermogen eraan. Eind juli/begin augustus loopt het eerste proefjaar af en volgend teeltseizoen schalen we op naar een tralie. Als dat ook zonder problemen verloopt, dan is het doel om voor het teeltseizoen daarop, 2020/2021, ook die 12 hectare vol te hangen.”

Voor meer informatie: 
Lankhorst Yarns
www.lankhorstyarns.com  
[email protected]    

 

Tangmere Nurseries
www.tangmere.co.uk

Gerard Vonk
[email protected]