Afgelopen jaar werd de biomassacentrale van TBM-Irisweg in Bleiswijk in gebruik genomen. De installatie – met een vermogen van 14,8 MW – is aangesloten op de RoCa-leiding. John Ammerlaan van Plantenkwekerij Leo Ammerlaan/Plantise is mede-eigenaar én gebruiker van TBM-Irisweg. “Het mooie is dat we de warmte alleen inkopen als we het nodig hebben.”
TBM-Irisweg is een samenwerking van het Brabantse bedrijf TBM en Plantenkwekerij Leo Ammerlaan/Plantise. Behalve warmte wordt in de installaties ook 1,1 MW stroom opgewekt met een aantal stoomgeneratoren.
Hoe is de biomassacentrale tot stand gekomen?
“In 2014 hadden we plannen voor aardwarmte aan de Irisweg. Tijdens de gesprekken daarover raakten we in gesprek met een partij met plannen voor biomassa. Dat was dus TBM. Aanvankelijk ging het om een biomassacentrale in een bestaande locatie wegens een bestaande regeling. Achteraf gezien was het beter om de ketels en biomassa-opslag in een apart gebouw bij ons bedrijf te plaatsen. Nadat we een projectwijziging hebben ingediend ging het snel.”
Wat gebeurde er daarna?
“In juni 2016 bleek het mogelijk de centrale in een nieuwe locatie te bouwen, in juli is gestart met het schrijven van plannen en afgelopen april is de centrale in gebruik genomen. Als er een wil is, dan kan het snel gaan. Dat is dus anders bij de discussies rondom het warmtenet: dat gaat níet snel. En dat is niet in het belang van de tuinbouw.”
Hoe werkt de centrale in de praktijk?
“De houtsnippers komen uit de regio. Die worden opgestookt: de warmte wordt geleverd aan het net, aan de RoCa-leiding. Wij kopen de warmte van de biomassacentrale ook via het net. Het mooie is dat we die warmte dus alleen inkopen als we het nodig hebben. Voor ons gunstig, maar ook voor de installatie: als die alleen afhankelijk van ons zou zijn, dan zou je vaak te maken hebben met te grote vermogenswisselingen van de biomassa-installatie, wat negatieve effecten kan geven.”
En hoe ziet jullie eigen energiehuishouding eruit?
“Door de biomassacentrale gebruiken we dus voor een deel van ons bedrijf decentraal geproduceerde warmte én gebruiken we minder gas. We hebben nog wel een aantal WKK en een ketel: die gebruiken we nu dus een stuk minder. Maar ik verwacht dat de tuinbouw de komende tien jaar nog wel gas en WKK nodig blijft hebben. We zijn nog niet van het gas af.”
Bron: Greenport West-Holland