Tholen – In de spaarzame vrije uurtjes die er zijn, wordt er momenteel flink gepoetst in de schuur bij Van der Mark Ketelonderhoud in De Lier. Er staat namelijk een oude ketel uit 1914 die tegen het eind van het jaar weer helemaal spic en span moet zijn. Dan is namelijk het nieuwe pand van het bedrijf klaar en moet de ketel even verderop in De Lier de nieuwe eyecatcher in het glazen atrium worden. Erwin van der Mark, samen met zijn broer eigenaar van het familiebedrijf: “We krijgen er daar een twee keer zo grote bedrijfsruimte maar bovenal meer kantoorruimte bij. En dat is nodig ook, want steeds strengere veiligheidseisen brengen heel wat extra papierwerk met zich mee.”
Erwin met de ketel uit 1914
Erwin van der Mark, samen met zijn broer Hans eigenaar van het officieel dit jaar vijftig jaar oude familiebedrijf, kent die enorme administratieve last al vanuit de industrie, waar het bedrijf ook veel ketelonderhoud uitvoert. Maar ook in de glastuinbouw, waar zo’n twintig procent van de omzet wordt behaald, nemen de eisen toe. “Bijvoorbeeld bij aardwarmte-projecten, die op industriële wijze zijn opgezet, zie je dat zomaar even binnenstappen er niet meer bij is. Bij telers is dat vaak nog wel zo. Wat wij nu doen is die industriële kennis combineren met de Westlandse glastuinbouwmentaliteit en dat gaat uitstekend.”
Hoeveel pijpen heeft jouw vader?
Het eerste onderhoud aan een aardwarmte-installatie heeft het bedrijf inmiddels al achter de rug en de komende jaren verwacht Erwin dat er zeker nog meer onderhoud bij gaat komen. Ook bij biomassaketels, die eveneens op industriële wijze zijn opgezet. Toch zijn het voornamelijk nog wel ‘normale’ ketels die in onderhoud zijn. “Niet langer oliegestookte ketels zoals in de beginjaren van het bedrijf, maar toch zijn ook de ketels die vanaf het begin van de schaalvergroting in de jaren negentig werden geplaatst inmiddels oude beestjes.”
Met de jaren heeft Erwin steeds meer ketels zien verdwijnen en werden de ketels die daarvoor in de plaats kwamen, alsmaar groter. “In de hoogtijdagen waren er misschien wel vierduizend ketels in het Westland alleen al. Het was de tijd van de gevleugelde uitspraak ‘hoeveel pijpen heeft jouw vader’.” Nu zijn het er nog zo’n vijfhonderd, is de schatting van Erwin. “Helemaal verdwijnen zullen ketels nooit, maar het zullen het zeker nog wel minder worden. Tegelijkertijd zou het best wel eens zo kunnen zijn dat wij als een van de weinige onderhoudspartijen over blijven.”
Een artist impression
Ketel-APK
Eén keer per jaar is het, ook voor ketels met de modernste technieken, tijd voor een ketel-APK. De pieken liggen daarbij voor de onderhoudsmonteurs in de zomer en in de periode oktober tot december waarin veel telers een teeltwissel doen. “Goed onderhoud maakt ketels minder storingsgevoelig en bovendien stookt een goed onderhouden ketel ook schoner, goed voor het milieu en voor de portemonnee van de teler.”
Voor meer informatie:
Van der Mark Ketelonderhoud
www.vandermark.nl
[email protected]