Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje:

Bio-meststof van oogstresten tomaat met dank aan de zon

Een team van onderzoekers van de vakgroep Landbouwkunde van de Universiteit van Almería en het Andalusische onderzoeksinstituut IFAPA hebben een bio-meststof ontwikkeld uit oogstresten van tomaten door deze bloot te stellen aan de zon, dat wil zeggen het toepassen van een wamtebehandeling op basis van zonnestraling. De studie is uitgevoerd in een semi-commerciële kas waarin de omstandigheden van de Almeriaanse tuinbouw op het onderzoeksterrein van de Universiteit van Almerïa en ANECOOP worden nagebootst. 

De bio-meststof, ontwikkeld in kassen waar tomaten geteeld worden, verbetert de bodemkwaliteit en zorgt er op milieuvriendelijke wijze voor dat deze vrij blijft van ziektekiemen. Bovendien heeft het onderzoek aangetoond dat de tomatenproductie en de kwaliteit van de tomaten die behandeld zijn met bio-solarisatie niet afwijken van die van de gewassen die behandeld zijn met conventionele chemische meststoffen en dat tegelijkertijd ook ziekten op een effectieve- en duurzame manier worden bestreden. 

In het artikel 'Greenhouse Soil Biosolarization with Tomato Plant Debris as a Unique Fertilizer for Tomato Crops', gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health, wordt een alternatieve methode gepresenteerd als oplossing voor de oogstresten. Momenteel verlaten deze oogstresten het bedrijf waar ze vrijkomen om elders verwerkt worden, wat impact heeft op het milieu. Door gebruik van de alternatieve methode zijn er minder chemische meststoffen nodig en kan in sommige gevallen het gebruik van deze middelen helemaal achterwege blijven. Dit zorgt voor een constante besparing zonder dat de commerciële productie er nadeel van ondervindt. 

De bemestingskracht van plantenresten
De intensieve glastuinbouw in de provincie Almería staat voor verschillende uitdagingen om het milieu minder te belasten. Eén daarvan is het management, de opslag en verwerking van plantenresten. De plantenresten kunnen vervuiling van waterhoudende bodemlagen, verspreiding van ziekten, stank of overmatig gebruik van fytosanitaire producten veroorzaken.

In voorafgaande studies hebben de wetenschappers uitroken op biologisch verantwoorde wijze en solarisatie aangewezen als desinfecterende technieken voor de bodem. Zij hebben toen echter niet gekeken naar de bemestingskracht van de gebruikte plantenresten en het positieve effect voor latere gewassen. 

In toekomstige studies zullen de wetenschappers onderzoeken wat de economische gevolgen en de invloed op het milieu zijn van deze nieuwe techniek. Zij zullen inschatten wat de besparingen zijn die een  beperking van het gebruik van meststoffen oplevert, een evaluatie van de milieubesparende effecten van het self-management van plantenresten of de ontwikkeling van water- en koolstofvoetafdruk modellen. 

Bron: diariodealmeria.es

 

 

 

Publicatiedatum: