Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatakkoord: halvering CO2-uitstoot "haalbaar en betaalbaar"

Tholen - Het zal niemand ontgaan zijn dat afgelopen vrijdag het zogenaamde klimaatakkoord getekend is. Voornaamste afspraak & doel: 49% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. 

De afgelopen maanden is er voortdurend onderhandeld over de ins en outs. Met name de vraag wie de transitie moet gaan betalen lag en ligt gevoelig. Een van de conclusies die getrokken kunnen worden uit het nieuwe akkoord, zijn een verschuiving van het zwaartepunt van de kostenlast van burger naar bedrijfsleven. De energierekening thuis gaat minder hard de lucht in (dit jaar 300 euro erbij, volgend jaar 100 euro eraf en daarná stijgt het verder maar is nog niet bekend hoeveel, red.), terwijl er voor het bedrijfsleven een concrete CO2 heffing van kracht wordt.

Daarnaast vindt men in het akkoord een breed richtlijnen en stimuleringsregelingen, die het de verschillende sectoren - gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie, landbouw, energie - mogelijk moeten gaan maken de doelstellingen te halen. Bovendien wordt onderzoek gestart naar verschillende varianten op het zogenaamde rekeningrijden. Bevindingen worden bij een volgend kabinet neergelegd, die daar t.z.t. dan beleid op kan gaan formuleren.

Voor de glastuinbouw, zo zocht Glastuinbouw Nederland uit, zijn in aanvullend op het Ontwerp Klimaatakkoord van een half jaar geleden, diverse aanvullingen en verbeteringen voorgesteld voor de glastuinbouwsector. Het gaat dan onder meer om:

  • extra inzet in het programma Kas als Energiebron onder meer gericht op energiezuinige nieuwbouw en elektrificatie;
  • beëindiging van de afvalstatus van CO2 die door afval energiecentrales wordt geleverd aan de glastuinbouw;
  • zekerstelling van de doorontwikkeling van geothermie;
  • ondersteuning voor restwarmteprojecten.

Het gehele document vindt u tot slot hier.

Publicatiedatum: