Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wat als kennis over nieuw virus sneller gedeeld kan worden dan het zich kan verspreiden?

Robot als 'video ref' helpt Kees Stijger scouten

Tholen - Of het nu gaat om virussen, plantziektes of andere bedreigingen voor een gewas, het is zeker dat er altijd nieuwe bedreigingen zullen opkomen en dat de beste manier om daarmee om te gaan is om ze in de kiem te smoren. Wat als de informatie over nieuwe bedreigingen sneller zou worden gedeeld onder telers dan het virus zich kan verspreiden? 

Saber Miresmaili van Ecoation begon bijna tien jaar geleden met de ontwikkeling van een machine die dat kan. Inmiddels zijn er, met steun van private investeerders en de Canadese overheid, twee robots ontwikkeld. De eerste heeft OKO, een schaarlift waarmee arbeiders lager bij de planten kunnen komen. De lift verzamelt tegelijkertijd een enorme hoeveelheid gegevens over het gewas en de verwachte opbrengst. 

IRIS! is de tweede robot, die volledig autonoom werkt en ziektes, plagen en afwijkingen aan de plant in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kan de robot gewasopbrengsten en klimaatomstandigheden bereken, monitoren en voorspellen. 

Foto: Saber Miresmaili van Ecoation

Sneller maatregelen treffen
Tomatenteler Kees Stijger van Tuinbouwbedrijf Kees Stijger heeft een 'Iris' in zijn kas rondrijden. "Het is voor ons een welkome aanvulling die ons helpt bij het scouten naar ziekten en plagen. De AI-robot ziet en ontdekt zulke gevaren in een veel vroeger stadium dan wij als mensen kunnen. En dat is fijn, want dan kunnen wij sneller maatregelen treffen."

Bekijk hier een filmpje waarin Kees zijn ervaringen deelt. 

De 'kar' in de woorden van Kees rijdt op een buisrailwagen door de kas en maakt in elke pad continu foto's. Daarna herkent de robot op basis van deze foto's ziekten en plagen. Wat Kees en zijn personeel vervolgens doen, is het nauwkeurig nakijken van de bevindingen van de scoutrobot om zo nodig in te grijpen. "Dat kan biologisch zijn of in chemisch indien nodig. In beide gevallen levert het een besparing op, dan wel op plaagbestrijders of op middelen."

Foto: Kees Stijger

Eén persoon, één schaarlift vervangt vijf mensen
Eerst nog even over OKO, de nieuwste van de twee. Het is misschien gemakkelijk om de OKO gewoon een super hightech, geavanceerde en dure schaarlift te noemen - maar dat is niet alles wat het in zich draagt. Saber legt uit dat de combinatie van een menselijke scout en de OKO het werk van niet twee, of drie, of zelfs vier, maar wel vijf mensen doet. "Zonder de OKO zouden er waarschijnlijk vijf mensen nodig zijn om hetzelfde werk te doen. Dit betekent niet dat de machine de scoutingklussen van mensen gaat wegnemen. Het stelt ze alleen maar in staat om effectiever te zijn in wat ze doen. Preciezer, nauwkeuriger en in staat om meer te zien dan het menselijk oog alleen."

Hetzelfde geldt voor informatie over arbeid en veldwerk. "De sensoren stellen telers in staat om de kwaliteit van het teeltwerk te bewaken en desgewenst mensen op te leiden. Het is als een video-scheidsrechter: het biedt een onbevooroordeelde referentie."

De OKO

En er is meer. De OKO is uitgerust met deep learning en kan na verloop van tijd ziekten en plagen sneller, nauwkeuriger en vroeger herkennen, evenals nieuwe storende factoren in een gewas. "Samen met Delphy hebben we plannen om de machine te trainen op verschillende plagen en ziekten in de gecontroleerde omgeving van Canadese en Nederlandse kassen. Na levering kan een teler dit in de eigen kas blijven doen."

Vervolgens kan deze scoutinginformatie worden overgedragen aan een reeks aangesloten IRIS!-robots - ook als het bedrijf meerdere locaties heeft, verspreid over de hele wereld. "Door de leercurve van de OKO te volgen, kan de IRIS!-robot deze kennis direct overal waarmaken en problemen signaleren," legt Saber uit. En omdat de Iris-robots niet onder menselijk toezicht staan, kunnen ze dag en nacht werken. "Het deep learning aspect van de technologie stelt één locatie in staat om ook informatie vanuit andere locaties te in te zetten bij het scouten."

Screenshots uit een video van Dell, waarin wordt getoond hoe het Canadese NatureFresh Farms de robots inzet. Bekijk de video hier.

Gewasbeschermingsgegevens
Blijven deze gegevens privé? Saber legt uit dat het systeem gegevens verzamelt in een waarschuwingssysteem van Ecoation, waarna informatie over plagen en ziekten wordt gedeeld zonder details prijs te geven over de teler of de locatie. "We beschermen de privacy van de telers en bieden tegelijkertijd een op de cloud gebaseerde bibliotheek waar iedereen de symptomen van een virus kan opzoeken om extra alert te zijn op symptomen en dus ook voor educatie."

Hij gelooft dat dit waardevol is voor de gehele branche. "We zien nu dat het stoppen van de verspreiding van een virus niet iets is dat je alleen voor jezelf doet, maar voor de hele branche. Elk jaar komen er nieuwe problemen op en we moeten mensen trainen om er alert op te zijn en ze op te sporen. Dankzij de mogelijkheden van machine learning kunnen we hen hierin helpen effectiever te zijn. Als een OKO kan leren om een plaag in een Spaanse kas te herkennen en zo alle Canadese kassen daar tegen kan beschermen, dan heeft de hele branche daar profijt van. De beste manier om je gewassen te beschermen tegen plagen, virussen en ziekten is door ze in de kiem te smoren, met veel informatie en automatische controles. Daar streven we naar."

Hulp van een robot
De eerste IRIS! rolde bij tomatenteler Kees Stijger door de kas. Zijn internationale collega's Casey Houweling en Pete Quiring maken ook gebruik van de robots van Ecoation en zij zijn niet de enigen.

In de afgelopen tijd heeft Ecoation meer dan 8 miljoen Amerikaanse dollars aan investeringen ontvangen: 5,2 miljoen van privé-investeerders en nog eens 3 miljoen van de federale overheid van Canada om het platform op de markt te brengen. Je zou kunnen zeggen dat het tijd is voor een groter kantoor, iets wat Saber beaamt. "Dat is echter alleen omdat ons team groeit en omdat de IRIS! niet in onze huidige kantoorlift past. Dat is de reden dat we de robot niet naar Canada konden vervoeren," lacht hij. "We openen dit jaar een extra filiaal in Kingsville, Ontario voor lokale ondersteuning in Noord-Amerika. We willen ook in Nederland en Europa uitbreiden, maar dat kan nog een jaar duren."

En er komt nog meer. Na de GreenTech brengt Ecoation niet alleen een aantal nieuwe machines op de markt (ook al zijn die al bijna allemaal verkocht voor dit jaar), maar ze kondigen ook verschillende partnerschappen aan met verschillende spelers op de markt. 

"In principe willen we IPM als een dienst leveren - niet alleen de monitoring, maar ook in de samenwerking met bijvoorbeeld leveranciers van gewasbescherming en door de machines in staat te stellen om biologische bestrijdingsmiddelen of zelfs UV-licht op bepaalde plaatsen in het gewas aan te brengen. Alleen al door het toevoegen van een robotarm en wat apparatuur aan de IRIS! wordt het een alternatief voor chemische gewasbescherming, een geautomatiseerde oplossing voor gewasbevestiging. Hetzelfde geldt als iemand met een beter systeem komt: we kunnen het samenvoegen omdat ons systeem robuust en modulair is. Ons systeem zal alleen maar het leer- en toepassingsplatform zijn."

Voor meer informatie:
Ecoation
www.ecoation.com
[email protected]




Micothon
www.micothon.nl
[email protected]



Metazet/FormFlex
[email protected]
www.metazet.com