Tholen – Nog even en Van der Lugt Lisianthus kan naast de nieuwbouw van zes hectare op hun nieuwe locatie in Monster beginnen met het opsparen van hemelwater in een kakelvers bassin. Deze week werd de laatste hand gelegd aan een bassin van 10.000 kuub door Van Daalen Grond-, Weg- en Waterbouw, zodat het bassin af is tegelijk af is met het beglazen van de kas. “Op die manier pikt de teler vanaf dat moment elk buitje mee dat er valt zonder dat hij al een watervraag heeft”, vertelt Dirk-Jan van Daalen tijdens een rondje over het bouwterrein.
Dirk-Jan met op de achtergrond de laatste graafwerkzaamheden
Sinds februari is het kenmerkende, oranje machinepark van Van Daalen GWW al aan de Molenweg in Monster te vinden. “Bij steeds meer projecten waarbij wij betrokken zijn, mogen we het complete pakket verzorgen van zowel bouwrijp maken, het graafwerk voor o.a. leidingen tot het aanleggen van bassins en het afwerken van de infrastructuur rondom een bedrijf. Alle elementen van ons vak waar we goed in zijn en wat we leuk vinden kunnen we dan toepassen.”
Er werd op 1 februari gestart met het bouwrijp maken van het volledige perceel. Een flinke klus, niet in de laatste plaats door de grote hoeveelheid verschillende kleine tuintjes die er voorheen op het perceel stonden. “Het hele perceel is geëgaliseerd, watergangen gedempt en verharding verwijderd, zodat er nu een mooie uniforme teeltlaag ligt zonder puinresten erin. Op 1 maart konden we het perceel bouwrijp afleveren, ondanks dat het begin februari behoorlijk nat was. Twee droge weken aan het einde van de maand hielpen goed mee.”
Vervolgens werd ook een nabijgelegen slootje verbreed, omdat elders sloten moest wijken door de herstructurering van het perceel. Daarna was het tijd voor het bassin, of eigenlijk de bassins. Van der Lugt Lisianthus krijgt er namelijk twee. Eén van 10.000 kuub en één van 7.000 kuub. Hierdoor heeft de teler voldoende wateropslag en speelruimte in geval van calamiteiten.
Wie goed kijkt, ziet een zwarte leiding die als aflaatklep voor Rainlevelr gaat dienen en grijze leidingen in de hoek voor de overstort. De inlaten worden gemonteerd als de folie is aangebracht.
Beide bassins worden met een communiceerleiding verbonden, waardoor het waterlevel in de twee bassins gelijk blijft. Om dat ‘levelen’ mogelijk te maken, moeten de dijken van beide bassins wel even hoog zijn en de bodems even diep. Omdat de bassins niet even groot zijn, betekent dat flink wat reken- en tekenwerk voordat er gegraven kon worden. “Gelukkig zitten we tegenwoordig al vroeg aan de tekentafel met alle betrokken partijen en tekenen we alles eerst in 3D-GPS zodat problemen voorkomen worden en we lekker door kunnen stomen.”
Onderdeel van het graafwerk kan ook het voorbelasten van de bodem zijn. “Je moet in ons werk altijd goed weten met wat voor ondergrond je te maken hebt. Met als voorbeeld een bassin; een hele hoge dijk op een slappe bodem zetten heeft geen zin. Voorbelasten voor een goede grondzetting is dan een oplossing. Je wilt namelijk niet dat de dijk na het graven en profileren alsnog gaat zakken. Het vervelende is namelijk ook dat dat zakken vaak niet overal gelijk is. Als dat gebeurt, is het hele bassin direct uit balans. Dat wil je niet. Hier is Monster hebben we een prima bodem en is voorbelasten niet nodig geweest.”
Het bassin bij Van der Lugt krijgt ook een slimmigheidje: in het bassin is een keerwand aangebracht. “Hier kan periodiek teeltgrond worden opgeslagen en opgeschept met een shovel, zonder dat het bassin beschadigd wordt. Het aanleggen van bassins is echt een specialisme en daar komen ook dit soort creatieve dingen bij kijken. Het is het mooiste als wij daarvoor van de teler min of meer de vrije hand krijgen. Dan kunnen wij hem echt volledig ontzorgen en iets maken wat en betaalbaar is en waarnaar hij of zij vijftien jaar lang geen omkijken heeft.”
Zodra het ene bassin af is, kan met het volgende bassin worden begonnen. Maar niet voordat er zeil op het grootste bassin ligt. Dat zeil is op voorhand al op maat gemaakt. “Een voordeel van op de centimeter nauwkeurig werken in 3D”, legt Dirk-Jan uit. Tenslotte moet er nog bestrating en asfalt rondom het bedrijf aangebracht worden. “Dan mogen we het pas ‘echt’ netjes maken voor Van der Lugt”, besluit Dirk-Jan.
Voor meer informatie:
Van Daalen Grond-, Weg- en Waterbouw
www.vandaalen.nl
[email protected]
Dirk-Jan van Daalen
[email protected]
06 2248 3767