Substraten zijn er in vele soorten en maten - er is steenwol, perliet, turf, kokos, kokoskolen.... en binnenkort misschien wel bruinkool, althans als het aan Paweł Mietlicki ligt. Zijn bedrijf, CarboHort, ontwikkelde een nieuw type substraat op basis van bruinkool.
Het substraat, speciaal ontwikkeld voor de teelt in kassen en tunnels, bevat minstens 80% organisch materiaal en wordt volgens Paweł in 25 jaar tijd volledig afgebroken.
De uitvinding, ontwikkeld in samenwerking met Prof. Stanisław Kaniszewski en Dr. Jacek Dyśko van het Poolse Instituut voor Tuinbouw in Skierniewice, werd onlangs beloond met een patentcertificaat.
Aardbeiwortels
Micro- en macro-elementen
"Dankzij de organische eigenschappen van het substraat en de behoorlijke hoeveelheid micro- en macro-elementen (zink, borium, fosfor, calcium, kalium, fosfor) is het een uitstekende drager van minerale verbindingen die het hele vegetatieve proces beïnvloeden," legt Paweł uit. "Dit resulteert in een hogere en betere opbrengst met veel rijker mineralengehalte of zelfs betere smaak. Het substraat zorgt ook voor een snellere oogst en een langere teeltperiode dankzij de mogelijkheid om het gewas beter te voeden."
Hij benadrukt dat zijn product niet moet worden gekoppeld aan andere hoogcalorische bruinkool of reguliere zwart/ antracietkolen, die normaal gesproken een hoger gehalte aan zware metalen bevatten. "Onze bruinkool is zacht, speciaal, wordt slechts 5-6 m onder de grond gewonnen en is met name bestemd voor de teelt van planten, zodat de hoeveelheid zware metalen op een minimumniveau is."
Bruinkool
Hij noemt onderzoeken die aantoonden hoe organische stoffen in bruinkool (humus, boorzuur, hymatomelaanzuur, humines, bitumines, cellulose, lignine, etc.), in combinatie met water en mineralen, een perfecte omgeving creëren voor substraatteelt. "Bruinkool als bron van humusrijke stoffen verbetert niet alleen de vruchtbaarheid van de bodem, maar ook de opname van mineralen door planten en is het meest duurzame organische materiaal dat tot nu toe bekend is voor akkerbouw- en glastuinbouwgewassen."
Growdena F1 tomaten
In een studie waarin de effecten van bruinkool als substraat werden aangetoond, werd getest met Growdena F1-tomaten in een glastuinbouwomgeving. De zaden werden midden februari geplant en in een lange cyclus tot eind november geteeld. De eerste constatering was dat hoe kleiner de granulaten, hoe lager de pH-waarde. Meer gefragmenteerde granulatie resulteerde in een hogere aanwezigheid van actieve kool en zoutwinning. De granulatie van bruinkool bleek ook de watereigenschappen van het substraat te verbeteren en substraten met bruinkool hadden een hogere luchtcapaciteit in vergelijking met andere combinaties of steenwol.
Geen alkalisatie
In tegenstelling tot andere organische substraten, heeft bruinkool niet geleid tot alkalisatie van de meststofoplossing in de rizosfeer, volgens Paweł. "Verhoogde pH in het wortelstelsel veroorzaakt vervorming bij het verkrijgen van bepaalde voedingsstoffen, met name fosfor en micro-elementen. Alkalisatie van voeding gewijd aan de tomatenbemesting werd opgemerkt in de rizosfeer tijdens de teelt op substraten zoals kokosmatten, graangewassenstro en houtvezels. En toen merkten we voor het eerst sinds vele jaren het element selenium op."
Bruinkoolsubstraat had een aanzienlijke invloed op de opbrengst van glastuinbouwtomaten van het type Growdena F1. De hoogste opbrengst werd behaald in een bruinkoolfractie met een fractiediameter van 2,5 mm, de laagste op een aardse fractie. "Er werden zeer hoogwaardige vruchten geoogst, die de klasse van tomaten op steenwol en andere organische substraten die tot nu toe werden gebruikt, overtreffen", zegt Paweł. "Ze waren bijzonder vlezig en vast, met veel meer droge massa, eiwitten, eenvoudige suikers, vezels, magnesium en met een onberispelijke binnen- en buitenkleur."
Komkommers
Een ander experiment waar Paweł naar verwijst, werd in 2016 uitgevoerd in een onderzoeksfaciliteit in Midden-Frankrijk, met komkommers die groeien op bruinkoolcarbohortmatten.
"Tijdens de teelt werd in beide gevallen (steenwol en bruinkool) een goede plantengroei waargenomen. De planten waren gezond. Begin augustus vertoonden de bladeren van planten op steenwolmatten tekenen van bladchlorose. In het geval van bruinkoolplanten was de kleur van de vruchten groener, weelderiger in vergelijking met die van steenwolmatten. Ook werd een betere plaatsing van de wortels waargenomen in bruinkoolmatten. De vochtigheid van het bruinkoolsubstraat was een beetje lager, maar de algemene waterverdeling leek gelijker dan bij steenwolmatten". In juni 2017 werd voor het vierde opeenvolgende jaar de achtste komkommercyclus op dezelfde matten gestart.
Vergelijking van het wortelstelsel in de Carbohort matten en in steenwolsubstraat van een Carbohort klant.
Veelzijdigheid
Naast bovenstaande voorbeelden zegt Paweł dat zijn bruinkoolsubstraat nog vele andere toepassingen kent. "Met evenveel succes kan het worden hergebruikt voor de teelt, of na een voltooide productiecyclus, als enig substraat of gemengd met andere substraten, en ook voor andere soorten planten zoals sierplanten, andere groenten en fruit, potplanten, gazons, kwekerijen, enz. Bovendien kan het gebruikte substraat in de landbouw worden gebruikt, bijvoorbeeld om het op een akker te gooien en om te ploegen, om de kwaliteit van de bodem te verbeteren."
Venkel. CarboHort verkoopt al substraat voor komkommers, tomaten, salades, kruiden, zacht fruit (alle bessen), bloemen, dadelpalmen, arganbomen, enz.
Zie het patent voor meer informatie.
Voor meer informatie:Carbohort
Nowe Tłoki 68A, 64-200 Wolsztyn, Poland
REGON 302830736
NIP 923 169 45 10
+48 518 034 023
+48 506 066 663
biuro@carbohort.com
www.carbohort.com