Tholen – Om in de huidige arbeidsmarkt succesvol mensen te werven, volstaan wervingstechnieken van tien jaar terug veelal niet meer. Tijdens een online masterclass ‘Succesvol werven’ gaan Anneke Postma en Marjolein van Dam, adviseurs bij Kasgroeit, in op de huidige arbeidsmarkt en wat dat van ondernemers in de glastuinbouwsector vraagt. “De spoeling is dun, dus moeten bedrijven inspelen op de behoeftes van de mensen die zij willen bereiken.”’
Foto boven: Anneke, foto onder: Marjolein
De online masterclass van 21 mei om 14.30 vormt de aftrap van een reeks masterclasses waarin de hele cirkel van werven tot aan het behouden van personeel, minstens even belangrijk aldus Anneke, wordt besproken. Tijdens de eerste sessie zullen er onder meer praktische tips en adviezen gedeeld worden over het succesvol werven van personeel. Belangrijk is daarbij dat er door bedrijven ingegaan wordt op de behoeftes van de verschillende generaties op de arbeidsmarkt.
Vacaturetekst, spraakbericht of filmpje?
“Het is voor bedrijven bijvoorbeeld goed om na te denken over hoe zij zich willen presenteren (bijvoorbeeld op hun bedrijfswebsite), maar vooral ook hoe zij personeel proberen te werven. Nu is dat toch vaak nog met een traditionele vacaturetekst”, ziet Anneke. “Je kunt je als bedrijf afvragen of je met zo’n tekst nog wel de jongere generaties aanspreekt. Hoogstwaarschijnlijk niet. Voor hun is het insturen van een geschreven sollicitatiebrief en het opstellen van een traditioneel CV vaak al een hele drempel. Veel liever sturen zij via WhatsApp een spraakbericht of filmpje in. Als bedrijf is het goed om je dat te realiseren en om dat ook mogelijk te maken.”
Tegelijkertijd is het niet per definitie zo dat werving altijd met flitsende website en creatieve onlinecampagnes moet gebeuren. “Oudere generaties sturen namelijk nog wel gewoon graag een CV in per e-mail om daarna op gesprek te gaan. Ook dat moet mogelijk blijven.”
Online vragen stellen
Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen deze en andere aspecten van het werven van personeel de revue passeren. Deelnemers krijgen daarbij de mogelijkheid online live vragen te stellen vanachter hun eigen scherm. “We hopen op een grote, enthousiaste groep deelnemers. Wij hebben er ieder geval zin in en drie kwartier is zo gevuld.”
Naderhand zullen de masterclasses, die zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken, online verspreid worden. In oktober 2019 volgt een tweede online masterclass, waarbij de volgende stap in het proces wordt toegelicht, namelijk het selecteren van, communiceren met en aannemen van kandidaten. En in de tussentijd? “Daarin kunnen deelnemers alvast aan de slag met de tips die wij zullen delen”, sluit Anneke af.
Kasgroeit is een initiatief van CNV, FNV, Glastuinbouw Nederland en Plantum en wordt gefinancierd door het fonds Colland Arbeidsmarkt.
Aanmelden voor de online masterclass kan hier.
Voor meer informatie:
Kasgroeit
www.kasgroeit.nl
[email protected]