Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onduidelijkheid duurt voort

NVWA schat kans op uitroeiing ToBRFV klein

Tholen - De kans van slagen om ToBRFV uit te roeien in Nederland wordt zeer klein geacht. Dat stelt de NVWA in een update op de website, waarin ze uitleggen waarom ze geen maatregelen nemen bij een eventuele uitbraak.  

In Nederland zijn er minstens twee ToBRFV besmettingen geconstateerd. Omdat het virus geen quarantaineorganisme-status heeft, is melding hiervan bij bijvoorbeeld de NVWA niet verplicht. In hun updates spreekt de NVWA dan ook nog steeds van een ‘eventuele vondst in Nederland’. Daarbij zullen ze geen maatregelen opleggen.

Ruimen slechte optie
“De belangrijkste reden hiervoor is dat de kans van slagen om het virus uit te roeien klein wordt geacht. ToBRFV is een zeer virulent virus dat zich snel verspreidt via contact. Om het virus actief te bestrijden zouden bedrijven de teelt moeten ruimen, terwijl er een grote kans is dat het virus dan alweer nieuwe bedrijven heeft besmet. Daarnaast is er een relatief grote kans dat het virus achterblijft in de kas en daarna de nieuwe teelt besmet. Het is nog onduidelijk hoeveel schade het virus geeft. Tevens wordt gemeld dat de symptomen variëren tussen tomatencultivars”, schrijft de NVWA.

Telers willen meer duidelijkheid
De onduidelijkheid over het virus levert frustratie op onder telers. Die geven aan graag meer duidelijkheid te krijgen over de exacte status van de besmettingen in Nederland. "Ik zou bijvoorbeeld wel willen weten wie er besmet zijn, alhoewel ik ook begrijp dat dit, onder meer met het oog op de afzet, gevoelig ligt", aldus een teler. 

Update paprikatelers TuinbouwAlert
Het laatste nieuws van TuinbouwAlert, het samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met het virus, stamt voor tomatentelers van 21 maart, toen een hygiëneprotocol voor ToBRFV en Clavibacter werd verspreid. Deze week werd er nog een update voor paprikatelers verspreid. “Voor zover nu bekend, zijn er geen doorbraken in resistentie opgetreden bij de in Nederland geproduceerde paprika en pepers.”

Extra aandacht tijdens jaarlijkse survey
Wel geeft de NVWA aan dat tijdens de jaarlijkse reguliere survey bij tomaten- en paprikatelers actief gekeken zal worden naar aanwezigheid van ToBRFV.

Royal Brinkman zorgt ondertussen met trainingen dat het de specialisten en accountmanagers van het bedrijf zo goed mogelijk op de hoogte brengt van de maatregelen die genomen moeten worden om besmettingen te voorkomen.

Internationale gevolgen
Ook internationaal is er veel aandacht voor het virus. Zowel telers die in de vollegrond telen als zij die in substraat werken, merken de gevolgen. In Mexico is onlangs een bijeenkomst met 150 telers gehouden om telers hierover te informeren. Ook daar is hygiëne het belangrijkste devies.

In Israël, waar het virus al langer rondwaart, schakelen telers over op kortere tomatenteelten. Het virus, dat volgens de telers daar via Nederlands zaad in de Israëlische tuinbouw terecht is gekomen, is via grondmachines verder verspreid. Doordat de grond waarin geteeld wordt continu zorgt voor herbesmetting, is het wachten op resistente rassen, zo lieten Israëlische telers ons weten. Tot die tijd proberen de telers met meerdere kortere teelten in een jaar de gevolgen te beperken.