Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cannabisteelt in Duitsland blijft achter op vraag

Vraag naar medicinale cannabis verdrievoudigd

De vraag naar cannabis voor medicinale behandeling is sterk gestegen in Duitsland. Sinds twee jaar gelden er lagere drempels voor patiënten. Patiënten met Multiple sclerose of chronische pijn kunnen zich sinds twee jaar regulier bij een arts medicinale cannabis voor laten schrijven. De beslissing van het ministerie van Gezondheid, destijds onder leiding van Hermann Gröhe (CDU), was een sensatie binnen het Duitse gezondheidswezen. Steeds meer patiënten willen inmiddels cannabis-therapieën – artsen, apotheken en ziekenfondsen zien een ongeremde interesse. Bedrijven komen vanuit het buitenland naar Duitsland in de hoop goede zaken te doen.

Hoe cannabis werkt, is al lang bekend. Het kan bijvoorbeeld spasmen bij Multiple sclerose of chronische pijn verminderen. Bij misselijkheid en braken na chemotherapie of bij het Tourette-syndroom is de medicinale werking daarentegen slechts beperkt aangetoond, benadrukt de Duitse Medical Association. Tot aan de liberalisering was medicinale cannabis in Duitsland een niche, slechts circa 1000 zieken hadden een gebruikstoestemming.
 
Vraag naar cannabis verdrievoudigd
Binnen een jaar heeft de vraag zich verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de apothekersvereniging ABDA, die de 'Deutsche Presse-Agentur' ter inzicht heeft. Volgens de cijfers gaven Duitse apotheken in het afgelopen jaar circa 145.000 eenheden cannabishoudende toebereidingen en onverwerkte bloesem op basis van circa 95.000 recepten af. In de bijna tien maanden van 2017 vanaf de vrijgave in maart tot aan het einde van het jaar waren het 27.000 recepten en 44.000 eenheden. De kosten dragen de Duitse ziekenfondsen. Ook werden er in het afgelopen jaar circa 53.000 verpakkingen met kant-en-klare medicijnen met cannabisstoffen uitgegeven, een plus van één derde.

Duitsland is aangewezen op de import van cannabis
Wat betreft de cannabisteelt blijft Duitsland momenteel nog achter. Het 'Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte' heeft de teelt van 10,4 ton medicinale cannabis aan bedrijven toegestaan. Dat is duidelijk meer dan aanvankelijk gepland (6,6 ton). Maar bezwaren tegen de regels vertragen de uitvoering. De eerste oogst wordt eind 2020 verwacht.

Daarvan profiteren exporteurs uit Nederland en Canada, die cannabis naar Duitsland brengen. Het Canadese concern Tilray wil cannabisbloesem per direct aan alle Duitse apotheken ter beschikking stellen. Aanbieder Nuuvera ziet een potentieel van honderdduizenden cannabispatiënten in Duitsland.

Israël heeft nu ook groen licht gegeven voor de export van medicinale cannabis - ook naar Duitsland. Het land wil zich van een voorsprong verzekeren: Israël kent 200 klinische onderzoeken. Medicinale cannabis heeft in Israël een lange traditie. Dat de werkzame stoffen THC en CBD pijn kunnen verminderen en krampen weg kunnen nemen, ontdekte de Israëlische wetenschapper Raphael Mechoulam al in 1964. De lage luchtvochtigheid en het gunstige klimaat maken de teelt in het land efficiënt.

Publicatiedatum: