Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gardener’s Pride kiest voor Elite Bio Twine in komkommerteelt:

“Groentarief voor teeltafval helpt telers plastic in teelt in te perken”

Tholen – Sinds dit teeltseizoen teelt Gardener’s Pride niet langer alleen tomaten, maar ook komkommers. In Klazienaveen groeien er sinds begin januari op 3,7 hectare komkommers aan de hogedraad. Die draadjes zijn, anders dan het merendeel van het tuinbouwgaren in de komkommerteelt dat van plastic is, biologisch en composteerbaar. Uit verduurzamingsoogpunt is de keuze voor Elite Bio Twine een logische stap, maar ook een stap die de nodige voeten in de aarde had. Marco van Overbeek van Gardener’s Pride: “Het stukje zekerheid over afvaltarieven dat afvalverwerkers niet kunnen geven, is nu een rem op verduurzaming.”


Marco van Overbeek (Gardener’s Pride) en Joris van Calcar (Lankhorst Yarns) in de kas waar Gardener’s Pride sinds dit jaar op verzoek van Albert Heijn komkommers teelt.

Verduurzamen, dat wil Marco wel. Niet voor niets heeft Gardener’s Pride in Beetgum een speciale 2 hectare grote pilotkas om allerlei aspecten voor verduurzaming van de teelt te testen. Organisch substraat is daar, net als het tot een minimum beperken van het middelengebruik, een onderdeel van.

Afvalverwerker heeft sleutelpositie in verduurzaming teelt
Ook het gebruik van biologisch en composteerbaar tuinbouwgaren past in het duurzame totaalconcept waaraan de van oorsprong tomatentelers werken. Naast 3,7 hectare komkommers groeien ook sinds 2016 al zo’n 5 hectare tomaten met behulp van het biologische tuinbouwgaren. Toch is lang nog niet het totale 30 hectare grote areaal van het bedrijf voorzien van. Een belangrijke reden hiervoor: afvalverwerkers die ‘moeilijk doen’ over de tarieven voor het teeltafval.

Joris van Calcar van Lankhorst Yarns: “Hoewel wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) uitwijst dat 99% van het Elite Bio Twine na 6-8 weken composteren verworden is tot microvezels, rekenen veel afvalverwerkers nog steeds hetzelfde hoge tarief als voor met plastic vervuild teeltafval. Dit terwijl aanvullend WUR-onderzoek ook laat zien dat de overblijvende microvezels niet schadelijk zijn voor bodem en daarin levende organismen. Het aanzienlijk lagere groentarief zou voor teeltafval met Elite Bio Twine, gemaakt van PLA (een plantsuiker uit zetmeel van maisplanten), dus op zijn plaats zijn.”


In de kas bij Gardener’s Pride hangt het Elite Bio Twine, 30 meter in totaal voor de hele teelt inclusief 2 teeltwissels, op haken van 26 centimeter.

Overtuigen met composteringsresultaten
Tot frustratie, ook van telers zoals Marco, laten afvalverwerkers zich niet zomaar overtuigen. Sterker nog, afvalverwerkers lijken elk jaar weer met strengere eisen te komen. Marco: “Voor dit jaar krijg ik groentarief bij een afvalverwerker hier in de buurt, maar dat kan zomaar weer anders zijn volgend jaar. Die onzekerheid maakt dat telers niet zo makkelijk voor dit toch iets duurdere touw kiezen. Pas wanneer het groentarief gegarandeerd is, wordt Elite Bio Twine voor telers ook financieel interessant.”

Dat afvalverwerkers zich niet zo makkelijk laten overtuigen, kan, ondanks dat het soms frustrerend is, zowel bij Joris als Marco ook wel op enig begrip rekenen. “Veel toeleveranciers hebben wel een ‘biotouw’ in hun assortiment, maar lang niet alle touwtjes zijn volledig composteerbaar. Daardoor zijn veel afvalverwerkers extra terughoudend. Aan ons de taak om hun vertrouwen te winnen.”


De tarieven voor plastic afval worden steeds hoger, ook in Nederland. Hierdoor wordt de noodzaak om Elite Bio Twine te gebruiken groter, verwacht Joris.

Dat zal moeten gebeuren met goede composteringsresultaten. Joris: “Op dit moment wordt 10% van al het compost uiteindelijk alsnog verbrand, omdat het te vervuild is met plastic door het gebruik van onder meer gangbaar plastic tuinbouwgaren.”


Hoe zwaarder het gewas, hoe dikker het touw. In de kas bij Gardener’s Pride heeft het touw 1000 meter looplengte per kilo. Joris: “In de basis is biotouw minder sterk dan gangbaar, plastic tuinbouwgaren. Dat compenseer je in looplengte. Aan dunner touw wordt ondertussen wel gewerkt. Ondertussen is het belangrijk dat goed weten wat het belastbaar gewicht van hun gewas is. Veel telers weten dat niet zo precies. Daarom is het verstandig voor de zekerheid in het eerste jaar voor een iets dikker touw te kiezen en na een jaar ervaring een slagje lichter te gaan.”

Plasticbesparing onderdeel duurzaam totaalconcept
Plastic wordt meer en meer in de ban gedaan. Toch ligt de focus bij het beperken van plastic vooral nog bij verpakkingen en niet in de teelt. Joris: “De consument ziet die plasticbesparing in de teelt niet, maar hecht er wel belang bij. Daarom is het belangrijk dat dit aan de consument verteld wordt.”

Een taak van de retailer, maar zeker ook van de teler volgens Marco. “Daarom proberen wij op sociale media regelmatig iets over de teelt te laten zien. Dat wij Elite Bio Twine gebruiken zullen wij daar ook laten zien. Het is weliswaar ‘maar een touwtje’, maar als je aan het eind van het jaar kunt laten zien hoeveel plastic daarmee bespaard is, telt dat wel. Ook voor de retailer aan wie je levert.”

Voor meer informatie:
Lankhorst Yarns
www.lankhorstyarns.com 
[email protected]  


Gardener’s Pride

www.overbeektomaten.nl
[email protected] 

Facebook-pagina