In Nieuw-Zeeland is een darmbacterie ontdekt die moeilijk verteerbare vezels uit planten afbreekt. Dit wijst erop dat de menselijke darmflora zich aanpast aan de toegenomen inname van vezelrijke voeding.
Onderzoekers van Plant & Food Research ontdekten een nieuwe darmbacterie: de Monoglobus pectinilyticus. Het is de eerste bacterie die zich bezighoudt met de afbraak van pectine. Pectine vormt een natuurlijke barrière voor planten tegen aanvallen van bacteriën en is ook een belangrijke bron van voedingsvezels voor de mens.
“M. pectinilyticus is een micro-organisme dat pectine afbreekt, een vezel waaruit 40% van de celwanden van de meeste groenten en fruit zijn opgebouwd," vertelt Caroline Kim van Plant & Food Research. "Over dit proces was tot nu toe weinig bekend omdat er maar weinig bacteriën zijn die pectine afbreken en geen daarvan zo gespecialiseerd is als M. pectinilyticus."
Het team analyseerde gedurende een periode van 10 weken faeces monsters en de voedselinname van 44 gezonde Nieuw-Zeelanders. Zij kwamen tot de conclusie dat de aanwezigheid van M. pectinilyticus verband hield met de pectine consumptie van de proefpersonen. Hoe meer vezels de deelnemers binnenkregen, hoe groter de kans dat deze nuttige darmbacterie aanwezig was.
Scoop.co.nz schrijft dat het onderzoek Genomic insights from Monoglobus pectinilyticus: a pectin-degrading specialist bacterium in the human colon is gepubliceerd in het februarinummer van The ISME Journal, een gerenommeerd vakblad op het gebied van microbiële ecologie.