Tholen – Het is een inventieve oplossing voor een steeds groter wordend probleem: de beschikbaarheid en kosten van arbeid. Niet verrassend dus dat het Plant Elevation System, een automatisch systeem om het gewas te laten zakken, ook dit jaar op de IPM weer veel bekijks trok. Toch aarzelen telers om het systeem massaal in hun kassen op te hangen. Mat Versleijen van Mertens, dat het systeem van producent Atgrow vermarkt, heeft de vraag ‘wat kost het?’ al vaak gekregen. “Ik vergelijk het graag met de introductie van hangende goten. Daarbij twijfelden telers ook over het kostenplaatje, maar nu kan geen kas meer zonder.”
De werking van het systeem doet denken aan het tikken van een klok. Een compressor met één bar pompt luchtdruk in een transparante ringleiding. Die ringleiding loopt door kunststof katrollen die aan de bestaande hogedraad zijn gehangen. Twee pompbewegingen zetten de katrol in werking waardoor de draad één centimeter zakt én het gewas tegelijkertijd één centimeter opschuift. Dit alles computergestuurd met behulp van een regelkast die het mogelijk maakt dat de teler zelf precies in kan stellen wanneer het gewas zakt en opschuift.
Proefopstelling op de IPM
“Zaksystemen zijn er al, maar dit systeem maakt het mogelijk het gewas zowel te laten zakken als op te laten schuiven”, legt Mat uit. “Het scheelt telers negentig procent arbeid, maar ook het gewas profiteert. De plant zakt nu veel gelijkmatiger dan wanneer er in één keer een gewashaak wordt omgedraaid. Ook kan het zakken nu ’s nachts gebeuren, wanneer de plant stress beter verteert dan bijvoorbeeld midden op een hete zomerdag. Tenslotte is het nu makkelijk mogelijk om het gewas op naar de gewenste oogsthoogte te laten zakken.”
Een nieuw demoproject dit jaar bij een tomatenteler moet uitwijzen wat er nog aan het systeem verbeterd kan worden, nadat het Proefcentrum Hoogstraten eerder al testen liet uitvoeren. “Door ontwikkelen gaat immers het beste in de praktijk.” Mogelijk heeft de pulse die de compressor aan het systeem geeft ook een positief effect op de bestuiving. “Het doet namelijk denken aan het tikken op de draad, waarmee vroeger de bestuiving van het gewas moest worden gestimuleerd. Maar voor dat bijkomende effect is nog meer onderzoek nodig.”
Voor meer informatie:
Mertens B.V.
077-3999111
[email protected]
www.mertens-groep.nl