Tholen – Het gewaswerk in de tomaten gebeurt heel veel staande, maar zitten kan natuurlijk ook. Tenminste, als er een stoel op de beroemde buisrailkar bevestigd is. Vaak is dat niet zo, maar telers zijn inventief en dus ontstonden er vanzelf oplossingen in de strijd tegen stalbenen en spataderen. Om niet iedere teler opnieuw het wiel uit te laten vinden, besloot Ton Joosten, preventieadviseur bij Stigas, de oplossing met telers te delen: een stoeltje op de buisrailkar. “Met een à twee verzuimdagen minder heb je de investering er al uit.”
“Wij komen overal en zien veel”, legt Ton uit. “Voor de problemen die wij tegenkomen, proberen wij oplossingen te zoeken. Toen ik bij een teler een buisrailkar met een stoel tegenkwam, zijn wij vanuit Stigas gaan kijken of we dat verder konden uitwerken.”
Na twee jaar experimenteren met veerconstructies en verschillende zadeltjes is de buisrailstoel inmiddels af. “De eerste versie van de buisrailstoel hebben we laten testen door een drietal paprikatelers en die waren direct zo enthousiast dat ze de buisrailstoelen hebben aangeschaft.”
Met relatief kleine aanpassingen kunnen telers op deze manier de arbeidsomstandigheden voor hun steeds kostbaarder wordende personeel verbeteren. Personeel dat langzaam ouder wordt, terwijl de aanwas van jongeren moeizaam verloopt en ook arbeidsmigranten verder kijken dan alleen werken in de kas. “Het personeel dat bedrijven hebben, willen ze zo goed mogelijk bedienen en behouden. Fysieke belasting staat nog steeds op één in de verzuimranglijsten. De afwisseling tussen staan en zitten maakt het werk prettiger en de kans op gezondheidsklachten kleiner. Een buisrailstoel is dan een kleine investering die je er met een à twee verzuimdagen minder er al uit hebt en het werkt sneller en prettiger.”
Voor meer informatie:
Stigas
www.stigas.nl
[email protected]
Ton Joosten
[email protected]
06 2014126