Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In Proefcentrum Hoogstraten ligt focus in eerste instantie op homogene lichtverdeling

Bouw vierlagenteelt aardbei gestart

In Hoogstraten worden dit najaar voor het eerst aardbeien geteeld in een vierlagensysteem. Onder de drie bovenste goten hangen dimbare leds die het lichtverlies op de onderste goten compenseren. Afgelopen jaren werden bij Proefcentrum Hoogstraten al proeven uitgevoerd met teelt in een tweelagensysteem met belichting.

Het meerlagenteeltysteem is een co-creatie binnen het GLITCH-project. GLITCH is een driejarig project dat streeft naar meer hightech toepassingen in de glastuinbouw. Voor aardbeien worden de mogelijkheden van een vierlagenteelt via teeltproeven in kaart gebracht.

Tweelagenteelt was eerste succesvolle stap
Afgelopen jaren voerde Proefcentrum Hoogstraten proeven uit in een tweelagensysteem met aanvullende belichting. De installatie van dit systeem was de eerste stap naar een meerlagenteelt aardbeien. Een 8 meterkap onder glas met zeven teeltgoten werd uitgerust met drie extra bovengoten, waaraan led-modules werden bevestigd. De led-belichting zorgde gedurende de dag voor extra 30 μmol/m².s PARlicht op de onderliggende laag goten. In dit tweelagensysteem konden we in de proeven eenzelfde productie per plant genereren op de ondergoten als in een traditioneel enkellagig systeem.

24 goten per kap van 8 meter
Eind 2018 zijn de werken in Hoogstraten gestart om een kap in de glazen kas uit te rusten met drie extra verdiepingen goten. De bestaande kas heeft een poothoogte van 7 m, waardoor bovenin een grote ruimte beschikbaar is. Om deze ruimte optimaal te benutten zullen 24 goten worden geïnstalleerd in een kap met spanbreedte van 8 m (zie figuur). De teeltoppervlakte wordt hierdoor meer dan verdrievoudigd. Om het lichtverlies op de onderste goten te compenseren zullen we onder de drie bovenste goten leds hangen. 

Nieuw teeltsysteem wordt getest in doorteelt
"We trachten eerst en vooral een homogene lichtverdeling te realiseren op de onderste goten door nieuw ontwikkelde dimbare leds te installeren", laten de onderzoekers weten. "Vervolgens zullen we gedurende twee seizoenen de mogelijkheden van het meerlagensysteem evalueren voor een najaarsteelt gevolgd door een doorteelt. In de zomer wordt de eerste teelt in het meerlagensysteem opgeplant."

"We zullen verschillende proefobjecten onder de loep nemen. De planten die op de onderste goten groeien met veel kunstlicht zullen namelijk anders ontwikkelen dan de planten bovenaan waarop uitsluitend zonlicht valt. De belangrijkste parameters die we opvolgen zijn de productie, sortering en vruchtkwaliteit. Om het klimaateffect van de hoge plantdichtheid en het gebruik van leds in kaart te brengen zal ook de relatieve vochtigheid en de temperatuur intensief worden opgevolgd. De resultaten van dit meerlagensysteem zullen we ten slotte vergelijken met de resultaten van planten in een traditioneel enkellagig systeem."

Bron: GLITCH

Publicatiedatum: