Tholen – “Ik denk dat wij in Frankrijk bekender zijn dan in Nederland”, vertelt Albert Haket, hoofdverantwoordelijke voor de verkoop van kassenbouwer Horconex. “Mensen in Frankrijk zien ons ook eerder als een Frans bedrijf dat overwegend Nederlandse techniek gebruikt dan als een Nederlands bedrijf dat in Frankrijk kassen bouwt.” Toch staat het hoofdkantoor nog steeds in Naaldwijk en werd gistermiddag de eerste paal geslagen voor een spiksplinternieuw pand op het ABC-terrein in Poeldijk.
Compagnons Michel Le Coz en Cees van Uffelen staan klaar om de eerste paal de grond in te slaan.
Met het nieuwe pand, dat circa 4600 vierkante meter groot wordt op een terrein van 9.800 vierkante meter met extra veel parkeerruimte, speelt Horconex in op de groei van de markt. “Telers komen tegenwoordig allang niet meer in hun eentje naar Naaldwijk om de bouw van een kas met ons te bespreken”, legt directeur Cees van Uffelen uit. “Steeds vaker komen er groepen telers die we straks beter kunnen ontvangen dan nu het geval is.” En vaak zijn het zelfs al niet alleen de telers zelf, maar inmiddels ook investeerders die langskomen. “En dan wil je niet dat zo’n investeerder bij de buren op zoek moet gaan naar een parkeerplek. Het gaat toch ook om je uitstraling als bedrijf.”
Een artist impression van het nieuw te bouwen pand.
Geen concessies
Naast het hoofdkantoor in Nederland heeft Horconex ook drie vestigingen in Frankrijk in Brest, Nantes en nabij Avignon. De vestiging in Brest is onlangs uitgebreid en gemoderniseerd om aan de vraag naar kassen, installaties en service te kunnen blijven voldoen. Vanaf het begin van het bedrijf, deze maand 32 jaar geleden, lag de focus op Frankrijk. Een bewuste keuze. Cees: “Frankrijk is een vrij specifieke markt die je er niet zomaar bij doet. Omdat wij geen concessies willen doen, nemen we ook niet zomaar alle klussen aan. Telers moeten aan het ‘Horconex-profiel’ voldoen. Een groot deel van de betere Franse telers is inmiddels klant bij ons. Dit zijn vaak telers met grotere arealen. Moderne telers, waarbij je het verschil niet ziet met kassen in Nederland.”
Horconex zit, ondanks de fysieke afstand, dicht op de markt. “Frankrijk is voor ons lokaal geworden en eigenlijk is zelfs Centraal-Europa inmiddels lokaal”, aldus Cees. “Wij hebben nooit de behoefte gehad om in Nederland te bouwen, wat overigens niet betekent dat we niet ambitieus genoeg zijn. Je moet je beperkingen kennen. Wij focussen op Frankrijk en Centraal-Europa en willen niet per se een kas bouwen in China of een glastuinbouwproject realiseren in het Midden-Oosten. Maar dat we over een aantal jaar bijvoorbeeld een kas in Kazachstan zullen bouwen, sluit ik zeker niet uit.”
De portemonnee van de teler
De nauwe banden met Frankrijk en de standplaats in het Westland maken dat Horconex zowel de glastuinbouw in Frankrijk als de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kassenbouwtechniek in Nederland in de gaten kan houden. Daarbij is het met die technieken wel van belang om altijd een vertaalslag te maken naar Franse situatie. Albert: “Je kunt niet zomaar de Nederlandse benadering één-op-één kopiëren. Het aansluiten van een WKK in Frankrijk is bijvoorbeeld anders dan in Nederland. De regelgeving in Frankrijk is namelijk verschillend. Anders dan in Nederland is een WKK in Frankrijk geen persoonlijk eigendom van de teler. De teler moet hierdoor alsnog zelf zijn elektriciteit inkopen en dat brengt toch een flink kostenplaatje met zich mee.”
Een kostenplaatje waar ze de teler bij Horconex graag goed op wijzen alvorens ze bijvoorbeeld adviseren een nieuwe kas te bouwen. Cees: “Het moet geen investeren zijn om te investeren. Wij zijn toch bezig met de portemonnee van de klant, dus dan moet het verhaal kloppen. Telers die op een beurs zijn geweest en daar de nieuwste technieken hebben gezien, moeten zich vervolgens wel realiseren wat zo’n investering in bijvoorbeeld belichting met zich meebrengt. Wanneer je de extra elektriciteit die dat vraagt, zelf moet betalen, schiet je kostprijs omhoog. Om die hogere kostprijs eruit te halen, moet je heel veel extra kilo’s tomaten plukken. Daar geloven wij (nog) niet zo in. Natuurlijk willen de Fransen graag ook ’s winters lokaal geteeld tomaten, maar of ze de hogere prijs daarvoor willen betalen, valt nog maar te bezien. Wel iets om je als teler, net als de extra inkoop van elektriciteit, te realiseren.”
Glastuinbouwconcentratie rondom restwarmtebronnen
Belichting vind je dus nog niet zoveel in Frankrijk, maar dat betekent niet dat Frankrijk op andere vlakken dezelfde ontwikkelingen doormaakt als Nederland. “De tendens is nu al dat veel telers al geen gasaansluiting meer hebben”, weet Albert. “Er wordt volop geïnvesteerd in het gebruiken van restwarmte. Je ziet hierdoor, en dat zal alleen maar gaan toenemen verwacht ik, dat er glastuinbouwconcentratiegebieden gaan ontstaan rondom restwarmtebronnen zoals de industrie en energiecentrales. Onze afdeling verwarming is hier helemaal op ingesteld. En van die restwarmte uit vuilverbranding proef je bij het eten van met die warmte geteelde tomaten helemaal niets”, lacht Albert.
Energieverbruik is ook in Frankrijk een hot item. In het assortiment bij Horconex is de Activenlo-kas een oplossing waarmee op deze tendens wordt ingespeeld. Albert: “Van dit kastype, waarbij de focus ligt op actief ontvochtigen van de kas, hebben we al heel wat hectares gebouwd met goede resultaten. De extra investering in dit systeem betaalt zich binnen drie jaar terug door het tot wel 20 procent lagere energieverbruik.”
Energiebesparing waar Horconex zelf ook stappen in gaat zetten in het nieuwe pand, waar het bedrijf eind 2019 hoopt in te kunnen trekken. Cees: “Er komt geen gasaansluiting, op het dak komen zonnepanelen te liggen en ook gaan we warmtepompen gebruiken. Hoewel het pand straks drie keer groter is dan ons huidige pand, zal de energierekening naar verwachting even hoog zijn.” Niet onbelangrijk, net als de extra exposure op een mooie zichtlocatie langs de provinciale weg waar inmiddels een mooi bouwbord alvast de komst van het pand zal aankondigen.
Kort fotoverslag van het slaan van de eerste paal
Welkomstwoord door Cees van Uffelen
Speech door Willem van Mierlo (Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling)
René Hoek van HET Architectenbureau legt uit hoe het pand eruit gaat zien. Het gebouw moet optimisme, subtiliteit, lichtvoetigheid en een krachtige eenvoud uitstralen.
Bezoekers verzamelen zich buiten om getuige te zijn van het slaan van de eerste paal.
Cees van Uffelen, Michel Le Coz, directeur bouw Michel Paalvast en Jan Broch.
Cees en Michel slaan de paal samen de grond in.
Michel Paalvast brengt een toost uit.
Michel Le Coz en Cees van Uffelen
Voor meer informatie:
Horconex
www.horconex.nl
[email protected]