Tholen – Alsof de tijd heeft stilgestaan, zo ziet de kas bij Maatschap B. Otten in IJsselmuiden eruit. Niet dat teler Otten niet heeft willen investeren in zijn kas. Nee, dat wilde hij maar al te graag. Maar omdat hij al jaren in onderhandeling is met de gemeente om te kunnen verhuizen, stelde hij investeringen logischerwijs uit in afwachting van de verhuizing die er maar niet komt. “Wij telen ondertussen gewoon door, maar het schermdoek had eigenlijk in 2008 al vervangen moeten worden. Dat is toen al niet meer gedaan, omdat we zouden gaan verkassen.”
In de kas staat momenteel sla in vollegrond en richting de Kerst, altijd een drukke periode, verdient het gewas eigenlijk alle aandacht. Het gesteggel met de gemeente Kampen vreet echter energie. Energie die ook in de kas zelf een probleem is. “Wij zijn maar een ouderwets bedrijfje met in de zomer komkommers en in de winter sla en andijvie. Witlofteelt hebben we tien jaar terug al moeten afstoten, omdat we daarin niet meer wilden investeren met het oog op de verhuizing. Wij profiteren niet van alle investeringen in de nabijgelegen Koekoekspolder, omdat in het bestemmingsplan woningbouw staat. Subsidies en aardwarmte ontvangen wij niet, waardoor het inmiddels in de verouderde kas moeilijk is om de hete lucht binnen te houden.”
Door fouten van de gemeente Kampen kwam er van de verhuizing keer op keer niets terecht. “En nu wordt er gezegd dat we te klein zijn om te worden uitgekocht en zouden we eerst grond bij moeten kopen, daar glas op zetten om dan alsnog te mogen verhuizen. Onrealistisch, natuurlijk.”
De teler is bang dat hij nu de gemeente Kampen verantwoordelijk moet gaan stellen voor de geleden schade. “Het is aantoonbaar dat zij fouten hebben gemaakt. Al drie keer mislukte het plan voor woningbouw en werd alles dus uitgesteld. Eigenlijk wil ik dit helemaal niet, het is allemaal negatief gedoe. Je wilt gewoon door tuinderen. Door al het geëtter is er al ruim twee ton door het afvoerputje gegaan, geld dat ook in de kas geïnvesteerd had kunnen worden.”
Dat de gemeente ondertussen goede sier maakt met de verduurzaming van de Koekoekspolder doet pijn. “Het is allemaal een beetje dubbel. Tuurlijk is dat goed, maar wij zijn als klein bedrijf nu de dupe. Wij vallen met honderd meter buiten het glastuinbouwgebied Koekoekspolder. Onze buurman is inmiddels wel uitgekocht, maar met ons schiet het maar niet op.” Toch hoopt hij alsnog te kunnen verhuizen: “Wanneer ik uitgekocht word, ga ik gewoon ergens anders verder. Dat lijkt mij het beste.”
Voor meer informatie:
Maatschap B. Otten
[email protected]