Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardbeiplantenvermeerderaar Flevoplant bouw 2,5 hectare kas bij:

"Sector vraagt om zekerheid van kwaliteit en levering"

In de Noordoostpolder is onlangs de eerste paal geslagen voor de nieuwe kas van Flevoplant. Een bijzondere stap voor de Nederlandse aardbeienvermeerderaar die traditioneel gezien het merendeel van haar gewassen in de volle grond heeft staan. “Vermeerderen in een kas biedt ons meer grip op kwaliteit, productie en arbeid. De omstandigheden zijn beter te bewaken en we kunnen ons teeltproces verder verduurzamen.”

 

Al meer dan 60 jaar worden er bij Flevoplant voornamelijk aardbeiplanten vermeerderd: een proces waarbij er vanuit hoogwaardig uitgangsmateriaal moederplanten, stekken en jonge planten worden opgekweekt. Deze worden vervolgens afgezet naar aardbeien- en frambozenkwekers in heel Europa. “Omdat het wereldwijde areaal met zachtfruit sterk in ontwikkeling is, dient Flevoplant steeds vaker en sneller te anticiperen op actuele trends en ontwikkelingen”, vertelt algemeen directeur Klaas Niewold. Anderhalf jaar geleden trad Niewold in dienst bij het familiebedrijf in Ens. “Er gebeurt veel in onze markt en Flevoplant is hard gegroeid in de afgelopen jaren. Om onze klanten in de toekomst te kunnen blijven ondersteunen is het zaak om onze organisatie en processen te optimaliseren en in te zetten op de verdere groei van ons bedrijf.”

Transitie naar gecontroleerde teelt
Flevoplant heeft momenteel zo’n 120 hectare met vollegrond aardbeienvermeerdering. Het bedrijf werkt samen met diverse contracttelers en beschikt over een buitenlandse vestiging in Polen. “Tot drie jaar geleden vonden vrijwel al onze vermeerderingsactiviteiten in de vollegrond plaats”, vertelt Niewold. “Echter, er is in onze markt ook steeds meer behoefte aan trayplanten en stekmateriaal dat in de kas is opgekweekt. Klanten stellen andere eisen op het gebied van zekerheid van kwaliteit en levering. Daarom is in het afgelopen jaar een bestaande kas van 7,000 vierkante meter gehuurd en zijn we gestart met teelt op een tijdelijk trayveld van 5 hectare. Momenteel breiden we dit verder uit met de nieuwbouw van 2,5 hectare kas.”

Verduurzaming
Het vermeerderen in de kas en op het trayveld biedt Flevoplant meer grip op kwaliteit, productie en arbeid. “Het maakt ons minder afhankelijk van weersinvloeden en het teeltproces kan verder worden verduurzaamd”, aldus Niewold. Hij vertelt dat duurzaamheid een heel belangrijk thema is voor de onderneming. “We streven ernaar om met zo weinig mogelijk middelen een zo natuurlijk mogelijk product te kweken van topkwaliteit. Daarnaast zijn we een organisatie waarbinnen niet alleen duurzaam, maar ook zo efficiënt mogelijk gewerkt dient te worden. Om deze doelstellingen te bereiken is het belangrijk om samen te werken met innovatieve partners die kunnen bijdragen het ontwikkelen van constructieve oplossingen.”

Ondernemerschap
Een van de constructieve oplossingen waar Niewold naar op zoek was had betrekking op arbeid en organisatie. Met ruim 300 arbeidskrachten in dienst tijdens het hoogseizoen, zes planttypen en een diversiteit aan rassen in zowel het vroege, midden, late als het doordrager segment, was er vanuit Flevoplant een grote behoefte aan het inzichtelijk maken van de arbeidsorganisatie en processtromen. “Het vinden en behouden van kwalitatieve medewerkers is een uitdaging, net als het automatiseren en mechaniseren van arbeid. Daarnaast ben ik erg begaan met het digitaliseren van de interne organisatie, zodat werkstromen inzichtelijk worden en er minder productgericht te werk wordt gegaan.”

Data-analyse
Ridder ondersteunde de ambities van de aardbeienvermeerderaar met de implementatie van diverse tuinbouwmanagementsystemen. En omdat Niewold in zijn vorige functies actief was in het bankwezen, lag de nadruk hierbij vanzelfsprekend op het potentieel van data-analyse. “In de tuinbouw gebeuren veel dingen op gevoel, dat hoort natuurlijk ook voor een deel bij het ondernemerschap. Vanuit mijn achtergrond vind ik het echter ook belangrijk om meer processen te gaan registreren en data te analyseren, zodat beslissingen onderbouwd worden en meer efficiëntie ingebouwd kan worden.” Om die redenen startte het bedrijf met het gebruik van Ridder Productive managementoplossingen. “Al onze activiteiten worden nu geregistreerd via de apps van Ridder. “Of het nu gaat om gewashandelingen, logistieke activiteiten of andere teelt-gerelateerde werkzaamheden; we streven ernaar om een exact beeld te krijgen van alles wat zich afspeelt op onze percelen, de trayvelden en in onze kassen. Door deze gegevens analytisch te beoordelen kunnen we onze processen efficiënter inrichten en onze werkstromen beter op elkaar af stemmen.”

Meer inzicht
Flevoplant is een van de eerste zachtfruitbedrijven waar gebruikt wordt gemaakt van de Ridder iScan app. Door te werken met handzame invoer devices en scanbare NFC-tags, worden activiteiten, handelingen en locaties in een handomdraai gescand. “Het scannen gaat erg snel en eenvoudig. Het intuïtieve design van de app voorkomt invoerfouten en zorgt ervoor dat registraties betrouwbaar en nauwkeurig zijn”, vertelt Niewold. Daarnaast maakt Flevoplant ook gebruik van de Ridder iTeam applicatie; hierbij registreert de teamleider alle handelingen van zijn team, bijvoorbeeld bij het ontbloemen van de aardbeienplanten. “Uiteindelijk willen we op veel meer onderdelen van ons bedrijf met de apps aan de slag gaan, zodat we niet alleen meer inzicht krijgen in de activiteiten op onze percelen, maar bijvoorbeeld ook in het transport tussen al onze velden en locaties.”

Voorspelbaarheid van teelt en kwaliteit
Naast meer efficiency op het gebied van arbeid en organisatie, brengt de transitie van volle grond naar trayvelden en kassen ook mogelijkheden met zich mee op het gebied van watergift en klimaatbeheer. Voor de teelt op het tijdelijke trayveld ontwikkelde Ridder-partner GST hiervoor een innovatieve oplossing; een Ridder FertiMiX unit werd in combinatie met een Aqua CX300 controller geïntegreerd in een speciale ‘mobiele’ containerunit. Dankzij dit systeem is Flevoplant in staat om de voedingsstrategie op het trayveld volledig geautomatiseerd samen te stellen en de watergift beter af te stemmen op de behoefte van het gewas. “We hebben hierdoor meer grip op de kwaliteit van het plantmateriaal en kunnen de teelt beter én volgens planning sturen.”

Kennisdeling
In 2019 breidt Flevoplant het areaal uit met de nieuw te bouwen kas van 2,5 hectare. Ook op deze locatie worden er oplossingen van Ridder geïntegreerd. De demotuin van de Flevoplant Academy wordt reeds aangestuurd met een HortiMaX-Go! controller van Ridder. In deze speciale demosetting simuleert Flevoplant in diverse opstellingen de teeltomstandigheden zoals die bij hun eindklanten voorkomen. Niewold; “In de Flevoplant Academy hebben onze klanten de mogelijkheid om rassen en teeltscenario’s te analyseren. Daarnaast ondersteunen we onze klanten ook steeds vaker in het veld; we beschikken binnen onze organisatie immers over enorm veel kennis en ervaring. Door dit te delen met onze klanten zijn we in staat om veel meer toegevoegde waarde te bieden.”

Samenwerking
Het delen van inzicht en een brede samenwerking in de keten is tevens een belangrijk onderdeel van de nieuwe weg die het familiebedrijf is ingeslagen. “Arbeid, duurzaamheid, automatisering, digitalisering; uiteindelijk kan je zoveel praten over innovatie als je maar wil, maar om het ook te vertalen naar een daadwerkelijke oplossing, dien je open te staan voor samenwerking. We moeten zelf ook onze klanten en toeleveranciers betrekken bij dit proces. Het samenwerken met innovatieve partners zoals Ridder vormt een belangrijk onderdeel van deze strategie.”

Voor meer informatie:
Ridder Group
+31 341 416 854
[email protected]
www.riddergroup.com

Publicatiedatum: