Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wederom veel retailers en zaadveredelaars op de lijst

AGF'ers in de Quote 500

Tholen - Wat schetste onze verbazing toen we in de Quote 500 een complete verschuiving van AGF-gerelateerde rijken leken tegen te komen. Het was maar schijn, want in de Quote 500 prijken dit jaar alleen de individuele vermogenden. De vijftig rijkste familie van Nederland verschoven naar de Familie 50. Wij hebben voor u uit de lijst een selectie gemaakt van mensen die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend in de aardappelen, groenten en fruit met traditioneel veel retailers en veredelaars aan de top. Verder opvallend: een interview met Mart Valstar, maar helaas voor hem niet in het lijstje van de 500 allerrijksten Nederlanders, maar als rijkste Naaldwijker.



Quote 500
Karel van den Eerd, Jaap Bastmeijer, Siem en Jan Kat en Leen Hoogvliet komen we als hoogst genoteerde retailers op de lijst tegen.

Het vermogen van Piet Mazereeuw (126) van Enza Zaden wordt maar liefst 8% hoger geschat dan in de vorige editie. Ook Jan van den Heuvel (191) is weer een plaatsje opgeschoven in de lijst van de allerrijksten, waarbij ook de hele familie een eervolle vermelding krijgt.

Voor aardappelverwerker Kees Meijer (207) behoren dubbele winstcijfers tot het verleden, maar hij zal zich ook niet al te veel zorgen hoeven te maken over zijn zorgpremie. De Kruininger wist over 2011 nog altijd 8 miljoen euro nettowinst uit de Zeeuwse klei te trekken. Collega Gerrit de Bruijne (272) moet niet veel van de Quote hebben, zo blijkt uit de Quote, maar zijn vermogen wordt toch maar even geschat op 90 miljoen euro. Volgens het rijkenblad gaan zijn handen jeuken als hij ook maar een lap grond ziet, waarop geen aardappelen worden geteeld.

Het vermogen van Piet en Frans Kramer (87 miljoen) van Vezet wordt geschat op 87 miljoen euro. Grootaandeelhouders Anton van Doornmalen (301) en Ben Tax (303) van Rijk Zwaan mogen met een geschat vermogen van 83 miljoen ook niet mopperen. Tax laat echter aan Quote weten zich niet bezig te houden met waardering in geld en dan ook geen oordeel te hebben over de financiƫle waardering.

Nieuw op de lijst is John van der Klugt (360) met een geschat vermogen van 74 miljoen euro. Quote noemt het de meest onbereikbare nieuwkomer op de lijst der lijsten. Hij maakte fortuin in het Westland met zijn zaadhandel en plantenkwekerijen onder de noemer Wayland. Dat bood hem de kans zich tevens op projectontwikkeling te storten.

Ook Annie Beekenkamp maakt een sprongetje van de 456e naar de 386e plek. Volgens Quote draait de leverancier van sierplanten, groenteplanten en verpakkingen weer als een zonnetje met een omzet van 111 miljoen en een netto-winst van 7,3 miljoen euro.

Julie en Trudie van Aken, staan respectievelijk op 436 en 437 als gevolg van de erfenis van vader Dick van Aken (Velleman & Tas), die eind november 2011 op 80-jarige leeftijd overleed.

In de nieuwe Familie 50 waren er naast de 'retailrijken' mooie noteringen voor de families De Ruiter (De Ruiter Seeds, 10), Beemsterboer (Bejo Zaden, 38) en Kloosterboer (39).

Door een AGF'er die in het verleden bij de 500 rijksten hoorde, werd de Quote ooit vergeleken met de Donald Duck en daar hoorden we ons als vakmedium volgens hem niet mee bezig te houden. We hebben ons toch dit jaarlijkse uitstapje gepermitteerd. Tot volgend jaar!