Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Radijs product van de week

Maandag 16 april start de ‘Week van de Radijs’. Tijd voor knapperige en pittige radijsjes! Oorspronkelijk is radijs een echt voorjaarsgewas. Tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Vaak eten we radijsjes als snack of snijden we de knolletjes in dunne plakjes voor in de salade. Met deze week van de Radijs brengen we graag de veelzijdigheid van radijs onder de aandacht.

Geweldig radijsweer

Circa 100 telers in Nederland produceren het hele jaar door in hun kassen radijs. Radijsjes worden vooral in het voorjaar en de zomer in eigen land geteeld in de kas en in de volle grond. Daarnaast importeert men van Nederlandse radijstelers vanuit ltalië, Portugal, Spanje en Egypte. De weersomstandigheden van het moment zijn ideaal voor de radijsteelt. De nachten zijn koud en overdag is het zonnig weer. Dit is optimaal voor de radijsplant. Het klimaat zorgt voor een gelijkmatige groei van de knol. De radijstelers verwachten dit jaar in totaal 40 miljoen bosjes en 980 miljoen losse radijzen te oogsten in Nederland.

Pittige smaak van radijs

Erg lekker is het om radijsjes bijvoorbeeld beetgaar te wokken of in blokjes te snijden en te verwerken in hartige taarten. Een verrassend aspect van radijs is dat je ook het blad kunt eten. Het smaakt pittig en koolachtig. Beleg eens een boterham met kaas en radijsblad, gebruik het gesneden in de sla of maak er soep van! Houd je niet zo van het peperige karakter? Kook de radijsjes dan bijvoorbeeld in ruim water met zout. Radijsjes krijgen op deze manier een bloemkoolachtige smaak. Was de radijsjes voor gebruik grondig. Snijd de blaadjes en kleine worteltje eraf. Wil je de bos radijsjes bewaren? Snijd dan het bladgroen tot 1 cm van de knolletjes en bewaar de bos in de groentelade van de koelkast.

Positieve werking van radijs

Radijzen hebben een gezond imago. De Romeinen gebruikten het als middel om de werking van de lever en de galblaas te stimuleren. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. Ze zijn caloriearm. Per 100 gram vers gewicht bevat radijs slechts 20 Kcal en wel 20 mg Vitamine C. Tevens is radijs rijk aan ijzer en voorziet in de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. De familie radijs is groot: rode, rosé, witte of paarse soorten.

Verse radijzen

Radijzen zijn het jaar rond verkrijgbaar. Bosjes radijs kunnen het beste zo vers mogelijk gegeten worden. Dan heeft radijs de knapperigste beet en meest frisse smaak. Let bij aankoop op de harde structuur en fris groene kleur van de blaadjes. Nu het lente is, is de radijs volop verkrijgbaar!

Meer informatie

GroentenFruit Bureau is het kennis- en expertisecentrum voor en namens de Nederlandse groente- en fruitsector. Met gerichte campagnes in binnen- en buitenland wordt het imago van groenten en fruit versterkt en de consumptie ervan bevorderd. GroentenFruit Bureau wil een concrete bijdrage leveren aan de volksgezondheid door het stimuleren van de consumptie van de dagelijkse norm ‘2 ons groenten en 2 keer fruit.’

www.groentenfruitbureau.nl

Publicatiedatum: