Tanzania: Perspectief voor verbetering groententeelt
In 2011 bezochten onderzoekers van Wageningen UR vijf belangrijke groenteproductie regio’s in Tanzania. De onderzoekers troffen er alle belangrijke groentegewassen aan. Vooral in de regio Lushoto werden veel verschillende groentegewassen geteeld. De telers bleken over het algemeen veel ervaring te hebben met de teelt van groenten. Zo zijn de lokale telers goed in staat om ziekten en plagen te beheersen. De telers noemden vooral het gebrek aan voldoende water als beperkende factor voor hun productie. Verderop in de keten, gedurende transport en verkoop, vinden aanzienlijke verliezen plaats doordat het product beschadigd raakt. Beter verpakkingsmateriaal kan die verliezen aanzienlijk verminderen. Samenwerking van telers in producenten organisaties kan hen helpen de afzet te verbeteren.
Op nationale schaal is bosbescherming en doeltreffend bodem- en waterbeheer in de groententeeltgebieden van groot belang om de productiecapaciteit in de toekomst te behouden.
bron: Pratijkonderzoek Plant en Omgeving Wageningen UR