Ontslagen, overnames en openingen
De grootste Spaanse telersverenigingen besloten zaterdag 3 december te gaan staken. Ook gaan er geluiden op dat er 20% van de groenten gedumpt gaan worden vanwege de dramatische prijzen. Dat bevestigen insiders in de Spaanse handel. Wel betwijfelen ze of deze acties effect zullen hebben. "Als er zaterdag gestaakt wordt, betekent dat er vrijdag en maandag topproducties worden gedraaid. En 20% dumpen is in deze overaanbodsituatie een druppel op de gloeiende plaat."
Op 1 december werd de StarMeal Flagship Store in de Amsterdamse Zuidas officieel geopend. De ex-Greenerydirecteuren Jelte van Kammen, Leon Bol en Martin van der Sande hebben de rechten van StarMeal voor de Nederlandse markt gekocht en richten zich nu op de gezonde maaltijdsalades, broodjes, soepen, wraps, toetjes en smoothies.
In een advertenties in vakbladen worden aspergetelers neergezet als slavendrijvers. De advertentie heeft de woede gewekt bij aspergetelers, zoals bij Wil Teeuwen van de firma Teboza uit Helden. "Stuitend", noemt LTO-vakgroepvoorzitter vollegrond Jan Roefs de advertentie 'Hollandse asperges, met de romige crème van moderne slavernij’ die deze week onder andere in het land- en tuinbouwvakbladen stond.
Van donderdag 1 tot en met zondag 4 december vond in het Turkse Antalya de Growtech Eurasia plaats. Dit is het grootste handelsplatform voor de tuinbouwmarkten van Turkije, de Balkan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze tuinbouwbeurs, die voor de elfde keer werd gehouden, en deze editie meer dan 600 standhouders telde, trok maar liefst 66.324 bezoekers.
Bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen vond op 7 december de tiende jaarlijkse vergadering van de uienhandelaren van Frugi Venta plaats. De uienmarkt maakt een tegenvallend seizoen door. "In de veertig jaar dat ik in de uienhandel zit, is het zo vroeg in het seizoen nog nooit zo slecht geweest", zo zei Peter Beemsterboer voorafgaand aan de vergadering. Toch waren er nog enkele lichtpuntjes te noteren. Zo werden de exportcijfers met fors naar boven bijgesteld, omdat de gegevens uit CLIENT-export niet waren meegenomen in de statistieken.
In Frankrijk is sinds kort een nieuw versconcept genaamd Carré des Halles. Dit is een winkel die een ruim aanbod versproducten aanbiedt. Een groot deel deel van deze verse producten zijn aardappelen, groenten en fruit. Lode Keirsebilck van het bedrijf Lomme Primeurs vertelt dat hun bedrijf veel producten levert aan deze versmarkt. De winkels zijn elke dag, ook op zondag, geopend. Lode geeft aan dat deze versmarkten een prijzige investering zijn, maar dat het tot nu toe goed aanslaat bij de Fransen.
"Een transporteur moet zijn best doen om zich aan de wet te houden. Maar de huidige rijtijdenwet is zo star en strikt dat het eigenlijk onwerkbaar is", zegt Jan van Dongen van Van Dongen Transport uit Dirksland. "Agenten kunnen op de digitale tachografen 28 dagen terugkijken. En als een chauffeur bijna thuis is, mag hij op basis van de rijtijdenwet dus niet, pakweg in nog een kwartiertje naar huis rijden. In Nederland kan een agent dit nog door de vingers zien, maar in Spanje en Frankrijk gebeurt het dat chauffeurs voor elk wissewasje worden bekeurd. Want er is niets Europees geregeld. Alles gebeurt op basis van willekeur."
Op 15 december vond in de Tweede Kamer een debat met hoorzitting plaats over de toekomst van de Publiekrechtelijke Beroeps-Organisaties (PBO), waar de product- en bedrijfsschappen onder vallen. De productschappen gaan in afgeslankte vorm verder, maar de bedrijfsschappen houden op te bestaan. Zo ook het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). "Het Bedrijfsschap is een instituut dat niet meer nodig schijnt te zijn", zegt Ger van Burik.
Afgelopen week riep de Roemeense president Traina Basescu op tot een boycot van Nederlandse groenten en fruit, als reactie op de opstelling van Nederland om Roemenië en Bulgarije niet toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone. "Ik vind het een goede zaak om geen Nederlandse groenten meer te kopen. Ik vermijd zelf zo veel mogelijk die groenten", zei hij op 11 december tegen journalisten van het Roemeense dagblad România Liberă, flanerend langs de marktstalletjes.
Frankort & Koning heeft gisteren overeenstemming bereikt met Total Produce plc over de overdracht van 50% van de aandelen in Frankort & Koning Beheer Venlo BV. Frankort & Koning, dat al jarenlang een gezonde groei doormaakt, legt door de samenwerking met Total Produce een uitstekende basis voor verdere groei in de komende jaren. Het huidige management blijft de leiding voeren over Frankort & Koning.
Gebrs van Aarle en Zijderveld zijn overeengekomen dat Gebrs van Aarle vanaf 1 januari 2012 alle activiteiten van AGF groothandel Zijderveld uit Nijmegen zal overnemen. Wegens gebrek aan opvolging en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft de directie van Zijderveld besloten om het bedrijf te laten fuseren met AGF groothandel Gebrs van Aarle uit Schijndel.
Ontslag in de AGF-handel is momenteel aan de orde van de dag. Het is dunnetjes in de handel. En dat heeft zijn gevolgen. Op het Barendrechtse handelsterrein zijn er al meerdere bedrijven die uit financiële overwegingen mensen hebben ontslagen en dat is de laatste jaren zelden gebeurd. "De EHEC-crisis zorgde voor een lagere consumptie en ook het slechte weer in de zomer heeft gevolgen gehad."
De besturen van telersverenigingen BGB (Best Growers Benelux) en Versdirect.nl hebben hun handtekeningen gezet onder een fusieovereenkomst. De in november aangekondigde samenwerking is voorgelegd aan de betreffende instanties. Onder voorbehoud van hun positieve reactie zullen de leden van beide verenigingen eind januari 2012 stemmen over de fusie.
Op 21 december hebben zes telers van blauwe bessen, het Dutch Blueberry Collective (DBC) en ZON fruit & vegetables besloten om begin 2012 een gezamenlijke, nieuwe onderneming op te richten. Zij hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend. De nieuwe onderneming gaat zich richten op het creëren van toegevoegde waarde van blauwe bessen van de klassen II en III en eventueel andere producten.
Op 9 januari 2012 treedt Bart Merkus (44) toe tot de hoofddirectie van The Greenery als statutair commercieel directeur. De hoofddirectie bestaat dan uit Philip Smits (algemeen directeur), Albert Knol (financieel directeur) en Bart Merkus (commercieel directeur). De huidige ontwikkelingen bij de grote retailklanten in binnen- en buitenland, de ontwikkelingen in de sector aan telerszijde en de verdere uitbouw van de internationale strategie zijn aanleiding voor de uitbreiding van de hoofddirectie met een commercieel directeur.