Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Marja Slagmolen: "Nederlandse sector voldoet aan Europese regelgeving"

Risico op kanker bij eten van voedsel in blik?

Australische onderzoekers van de 'Breast Cancer Fund' beweren dat er schadelijke hoeveelheden van Bisphenol A (BPA) aanwezig zijn in een groot aantal populaire varianten blikconserven. Volgens de onderzoekers zat er in onder meer cranberrysaus, mais, sperziebonen en koffiemelk een significante dosis van de potentieel gevaarlijke chemische stof, die gelinkt wordt aan een toenemend risico op borstkanker.

BPA is een component van polycarbonaat plastic dat gebruikt wordt voor voedselcontainers, magnetronservies, keukengerei en babyflesjes, maar wordt daarnaast gebruikt in de epoxyhars die aan de binnenkant van blikjes zit als scheidingsmiddel van het metaal en het voedsel en het voorkomen van bacteriële besmettingen. "De giftige chemische stof kan loskomen van de hars en zich mengen met het voedsel. Gevolgen van het regelmatig eten van blikvoedsel kan leiden tot verschillende problemen van borst- en prostaatkanker, onvruchtbaarheid en vroege puberteit bij meisjes tot diabetes type 2, obesitas en ADHD", zeggen de onderzoekers.

"Gecombineerd met ander blikvoedsel – zelfs die met een kleine hoeveelheid BPA – kan het een risicovol kerstdiner worden. Slechts een portie kan een mogelijk schadelijke dosis BPA bevatten. En dan schept men een tweede keer op. Vervolgens eet je de restjes. En dan de rest van het jaar nog – de meeste mensen eten dagelijks of wekelijks voedsel uit blik. Zelfs wie thuis nauwelijks blikvoedsel eet, loopt risico, aangezien ook veel restaurants en cafetaria’s het gebruiken. Wie nadenkt over deze dagelijkse blootstelling, begint de urgentie van het probleem te zien", zegt onderzoeker Shannon Coughlin.


Om internationale druk te creëren op een verbod van het gebruik van BPA is de Australische regering vrijwillig gaan onderhandelen met grote retailers. Vanaf juli vorig jaar is een geleidelijke uitfasering van babyflesjes en geblikte babyvoeding die BPA bevatten in gang gezet. Deze procedure beperkte zich slechts tot deze producten, omdat Food Standards Australia New Zealand beweerde dat andere producten te kleine waarden bevatten om schadelijk te zijn. Deze opvatting wordt echter betwist door onderzoekers, aangezien in zowel onderzoeken van Choice als van de Borstkanker Foundation de aanwezigheid van BPA in producten van hetzelfde merk geconstateerd in variërende hoeveelheden.

De EU, Canada en China hebben een verbod ingesteld op het gebruik van BPA in de productie van babyflessen en Frankrijk staat op het punt dit uit te breiden naar een verbod op toepassing in alle levensmiddelen. De Endocrine Society, ’s werelds oudste, grootste en meest actieve organisatie die zich wijdt aan hormonenonderzoek, bracht in 2009 haar eerste wetenschappelijke verklaring ooit uit over BPA, waarin stond dat de stof zelfs in kleine doses de menselijke hormoonhuishouding kan verstoren.

Experts, die aandringen op het verwijderen van de chemische stof uit voedselverpakkingsmateriaal en het vinden van een veilig alternatief, raden de consument aan voor vers voedsel of diepvriesproducten te kiezen en producten te kopen die verpakt zijn in glas Tetra Pak zolang het mogelijk is om blootstelling en mogelijke gerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen. "Voor consumenten is er geen enkele manier om te beoordelen hoeveel BPA een blikje in de schappen van de supermarkt bevat,” voegt Coughlin toe. “De uitkomsten van dit rapport benadrukken de urgentie van het verwijderen van BPA uit voedselverpakkingen zodat consumenten zeker kunnen zijn over de veiligheid van het voedsel wat zij kopen voor hun families – niet alleen met kerst, maar elke dag.”


Reactie Marja Slagmolen
Marja Slagmolen is namens het GroentenFruit Bureau betrokken als projectleider bij de Campagne Verwerkte Groenten. Ze wijst op het belang van een verhoging van de consumptie van groenten en fruit voor de volksgezondheid. Ze geeft de volgende reactie op dit onderzoek:

"Het artikel is gebaseerd op Australisch onderzoek. Om daar iets over in Europa te kunnen zeggen, is het goed op de hoogte te zijn van de Europese situatie. In Europa geldt regelgeving hieromtrent. De Nederlandse sector voldoet aan deze regelgeving. Mocht dit of soortgelijk onderzoek leiden tot nieuwe inzichten, dan zal dit leiden tot aanpassing van de regelgeving. Wat betreft de regels die gelden binnen Europa, kun je contact opnemen met de VWA afd. risico beoordeling!"
Publicatiedatum: