Dr. Walter Krol, die producten test voor de afdeling consumentenbescherming van Connecticut, verklaarde dat hij vergelijkbaar niveaus van pesticidenresiduen heeft gevonden op biologische producten. “Pesticiden eindigen op de een of andere manier in producten terwijl dit niet de bedoeling is. Dus zijn er gebreken in de integriteit”, zegt Krol in een interview. Hij bemerkte dat pesticiden afkomstig kunnen zijn van verschillende bronnen, waaronder post-oogstverwerking , bespuiting of de grond waarin het product is geteeld.
Sara Neufeld, een toegewijde organische consument in Winnipeg, zegt dat ze teleurgesteld is in de testresultaten. “Of het nu een consument van organisch fruit is of niet, een gemiddelde consument zou denken dat er geen chemicaliën op deze producten zouden zitten”, zegt Neufeld, die eraan toevoegt dat ze het niet erg vindt extra te betalen voor biologische producten. “Als consument moet ik erop kunnen vertrouwen waar mijn producten vandaan komen”, zegt ze.
Meer dan één type residu
Veel van de 112 individuele monsters van 2010 – 2011 bevatten meer dan één type pesticideresidu, volgens CFIA-documenten (verkregen via Access to Information Act). Gegevens van het agentschap tonen aan dat de biologische appels waarop residuen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden werden, een gemiddelde van 0,03 parts per million (ppm) van het fungicide thiabendazool bevatten. Conventionele appels bevatten een gemiddelde van 0,4 ppm van de stof, volgens data uit 2009 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De overgrote meerderheid van de biologische appels met thiabendazool viel binnen het bereik die gemeten werd op conventionele appels. Het merendeel van de monsters werd geïmporteerd uit andere landen.Matthew Holmes, directeur van het Canada Organic Trade Association, zegt dat pesticidenverontreiniging waarschijnlijk ontstaat na de oogst, grotendeels tijdens het verpakken en verwerken. “Het is voor ons een grote zorg. De biologische sector wil dit soort pesticiden niet zien, daarom produceren we producten met behulp van biologische methoden.”
CFIA certificeert biologische producten niet
De CFIA stelt regelgevingen op voor wat biologisch genoemd mag worden, maar certificeert de producten niet direct als biologisch. In plaats daarvan vertrouwt het bureau op certificatie-instellingen buiten de overheid die ervoor zorgen dat producenten voldoen aan de regels. Om als biologisch te worden gecertificeerd in Canada, moeten producenten bewijzen dat hun gewassen werden geteeld en verwerkt volgens de voorschriften. De loutere aanwezigheid van pesticiden bewijst niet dat deze organische processen niet werden gevolgd.
De CFIA beschikt op dit moment niet over genoeg informatie om specifiek certificerende instanties op te sporen die moeten uitvinden hoe pesticiden op bepaalde producten terechtkomen –een probleem dat het bureau probeert aan te pakken. Volgens de Organic Production Systems General Principles and Management Standards van de CFIA, kunnen organische praktijken en deze norm niet garanderen dat biologische producten geheel vrij zijn van pesticidenresiduen, die worden verboden door deze standaard.”
Het document merkt op dat blootstelling aan pesticiden soms buiten de macht van de boer valt. Het testen op pesticidenresiduen is geen onderdeel van het certificeringproces in Canada, maar de tests worden direct om de hoek, in de Verenigde Staten uitgevoerd.