Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

67 kg tomaten met 16 kuub gas in VenlowEnergyKas

De tomaten in de VenlowEnergyKas groeiden prima en het energieverbruik komt veel lager uit dan in de praktijk. Half november is de teelt beëindigd. Er is 67 kg/m2 geoogst bij een warmtegebruik van 16.3 m3/m2. De kas en het teeltconcept hebben zich na een herfstteelt met komkommers in een tomatenteelt bewezen.

De tomatenplanten van het ras Komeett werden geplant op 24 december 2010. De ontwikkeling verliep voorspoedig en de eerste oogst viel gelijk met planten in een andere proef die een week eerder waren geplant. De gerealiseerde kilo-opbrengst heeft gedurende de hele teelt niet onder gedaan voor die in de praktijk, terwijl het energiegebruik sterk is teruggebracht.

De uiteindelijke besparing is tot meer dan 47% ten opzichte van een aantal (zuinige) praktijkbedrijven opgelopen die een verbruik kenden van 31.5 m3/m2. Een andere vergelijkingsgroep realiseerde een verbruik van 35.5 m3/m2. De besparing ten opzichte van deze groep loopt op tot 54%. Deze grote besparing komt niet alleen van het kasdek maar van het complete kas- en teeltconcept. Omdat er zo weinig mogelijk met een minimumbuis is gewerkt, zijn de grootste besparingen (procentueel) in de zomer bereikt met week verbruiken tot 0.06 m3/m2. Een alternatieve CO2 bron zoals OCAP is hierbij onontbeerlijk.

Plannen voor 2012

De doelen zijn echter nog niet helemaal bereikt. De onderzoekers en de begeleidingscommissie zien nog mogelijkheden om verder te komen. Daarvoor wordt de kas nu aangepast. De regainunit wordt vervangen door een verbeterde versie van het Air & Energy systeem van Maurice Kassenbouw. Dit systeem van buitenluchtaanzuiging voor de kasluchtontvochtiging wordt uitgevoerd zonder naverwarmer voor de ingevoerde verse buitenlucht. Dit moet kunnen omdat de warmtewisselaar tegen lagere kosten efficiënter is geworden. Daarnaast wordt het systeem uitgevoerd met een doorlopend verwarmingselement in de luchtverdeelslang voor de basisverwarming. Hiermee kan met laagwaardige warmte een groot deel van het jaar de kas op temperatuur gehouden worden. De week voor kerst gaan de planten weer in de kas en het streven voor 2012 is een teelt met 15 m3/m2 warmte.

De VenlowEnergyKas is één van de vier demo’s op het Innovatie en Demo Centrum (IDC) in Bleiswijk. Deze kas heeft een dubbel dek van gecoat glas en is een initiatief van Scheuten Solar glass, Maurice Kassenbouw, Boal Systems en Climeco Engineering. Het kasconcept borduurt voort op de ervaringen met Het Nieuwe Telen. De hoge energiebesparing in de VenlowEnergyKas is niet alleen bereikt door veelvuldig te schermen, maar door de betere isolatie van de kas. De VenlowEnergykas is dan ook gebouwd met een isolatieglas dat bestaat uit twee lagen glas met per kant een AR-, AR- low-emission- en een AR-coating. Dit kasdek combineert zo een hoge isolatiewaarde met een grote lichttransmissie die vergelijkbaar is met een enkeldeks kas. Het glas is drie millimeter dik en gehard zodat er grote glasmaten (3.5 x 1.6 m) kunnen worden gebruikt. De goot is gecombineerd met het spant om de zwaardere platen veilig te kunnen installeren. Daarnaast is er in de kas gewerkt met buitenluchtaanzuiging om te ontvochtigen.

Het Ministerie van EL & I en het Productschap Tuinbouw financieren dit onderzoek. Het project wordt uitgevoerd in het kader van Kas als Energiebron en valt binnen het budget dat beschikbaar is voor het Innovatie en Democentrum.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw
Publicatiedatum: