Merendeel glastuinders houdt vertrouwen in bedrijf
In de glasgroentesector vond een enorme kentering ten opzichte van 2010 plaats. In 2011 eindigt slechts 20% van de glasgroentebedrijven met een positief resultaat, terwijl dit in 2010 60% was. De tegenvallende opbrengst, mede veroorzaakt door de EHEC-crisis en de hogere energielasten worden genoemd als de belangrijkste veroorzakers. In zowel de snijbloemen- als de potplantenteelt verwacht ongeveer de helft van de bedrijven een positief resultaat, hetgeen op hetzelfde niveau zit als in 2010.
In 2011/2012 investeert slechts 37% van de ondernemers. Dit gebeurt hoofdzakelijk in vervangingsinvesteringen. Toch nog 10% van de bedrijven investeert in bedrijfsuitbreiding, waarvan het merendeel glasgroenteteler is.
Naast de bedrijfseconomische positie van bedrijven is ook een aantal stellingen aan de ondernemers voorgelegd, die onder andere betrekking hadden op de samenwerking binnen de sector. Hieruit bleek dat een ruime meerderheid van de glasgroentetelers bereid is tot intensievere samenwerking op het gebied van afzet om de resultaten te verbeteren. Dit kan als bevestiging gezien worden van de ontwikkelingen van het initiatief STAP. Bij potplanten en snijbloemen is de bereidheid tot intensievere samenwerking respectievelijk 45% en 41%.
Naast intensievere samenwerking is 52% van de tuinders van mening dat het Nederlands productieareaal aan glastuinbouw moet krimpen om evenwicht in vraag en aanbod te krijgen. Vooral groente- en potplantentelers hebben deze opvatting en snijbloementelers veel minder.
Opvallend is dat ondanks de slechte resultaten twee derde van de bedrijven de toekomst van het eigen bedrijf met vertrouwen tegemoet ziet.