Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Antillen: Lokale groente niet goedkoper

"Een door de regering aangekondigde prijsverlaging van lokaal verbouwde groenten is onmogelijk.” Dit stelt voorzitter Hendrik ‘Hak’ van Baren van Soltuna (Stichting Ontwikkeling Landen Tuinbouw op de Nederlandse Antillen). Hij legt uit dat de gewassen - veelal komkommer, sla, tomaten, giambo, bonchi largu en paprika - al vijftien jaar voor dezelfde prijs worden verkocht. ,,Maar”, zo stelt hij er wel bij: ,,Er is enige vooruitgang in de groenteteelt op Curaçao. De toename van groenteteelt komt door de kassen die Don Martina, als voorzitter van de fundashon Tera Awa i Semia (TAS), onlangs geopend heeft op Barber. Ook Soltuna heeft kassen en er wordt groente verbouwd bij Agrico Berde, bij Piscadera. Dat is het positieve nieuws.”

De groenteteelt is vanwege de lage prijzen louter particulier initiatief; meer hobbyisme, dan dat ‘de kunukero’ er echt van kan leven. De sector ondervindt ook
tegenslag door de reorganisatie bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), waardoor de dienst Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is komen te vervallen. Er is geen loket meer waar zaden verkregen kunnen worden en ook het inhuren van ploegen is niet meer mogelijk. Fruit wordt veel minder verbouwd op Curaçao en is ook seizoensafhankelijk.

Soltuna werd in 1973 opgericht met als doel ‘de bevordering van land- en tuinbouw’. De stichting is bevoegd tot opleiding voor het zelfstandig en op commerciële basis bedrijven van land- en tuinbouw; begeleiding van deze bedrijven door het geven van voorlichting en advies, zowel op het gebied van bedrijfsvoering als wat betreft grondontwikkeling en oogstverbetering; het voeren van een eigen landen tuinbouwkernbedrijf voor deze opleiding alsmede het verhandelen van de oogst of van land- en tuinbouwbenodigdheden; het bemiddelen en het geven van advies en informatie ter verbetering van de lokale markt voor de verkoop van land- en
tuinbouwproducten en het verbeteren van de waterhuishouding. De financiële middelen van de stichting bestaan uit inkomsten uit activiteiten, bijdragen van overheidsinstanties en donaties.

Bron: Antilliaans Dagblad
Publicatiedatum: