Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten- en fruitsector start actief risicomanagement op

De groenten- en fruitsector gaat actiever aan de slag met het signaleren en neutraliseren van risico’s die de afzet kunnen verstoren. Intentie is crises te voorkomen en schade te beperken bij crises als de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk en de EHEC-epidemie in Noord-Duitsland. Het Productschap Tuinbouw (PT) werkt dit risico- en crisismanagement uit en is verantwoordelijk voor uitvoering ervan, besloot de sectorcommissie Groenten en fruit.

Basis voor het risicomanagement zijn vroegtijdig signalen oppikken van mogelijke risico’s met (potentiële) impact voor de sector en het uitwerken van scenario’s om risicobeoordelingen en (aanvullende) beheersmaatregelen snel uit te kunnen voeren. Dit vereist (actiever) melden, registreren en analyseren van risico’s of incidenten. De beoordeling en aanpak moeten worden teruggekoppeld en afgestemd met relevante partijen. Daarvoor is het nodig het huidige netwerk van deskundigen bij kennisinstituten, autoriteiten, gezondheidszorg en overheden verder op te bouwen, ook voor het verkrijgen van inzicht in en aansluiting op crisisdraaiboeken bij overheden.

Het besluit van de sectorcommissie volgt op de evaluatie van de aanpak van de EHEC-crisis. De commissie toonde zich in haar vergadering van gisteren tevreden over de wijze waarop het EHEC Crisisteam dit had opgepakt. Naast informeren van de ondernemers uit de sector, omvatten de crisismaatregelen onder meer woordvoering in media, monitoring op de EHEC-bacterie, zorgen voor EHEC-verklaringen, schade inventarisatie en begeleiding van interventieregelingen.

De aanpak was gericht op behoud van vertrouwen bij afnemers en consumenten en beperken van schade bij producenten en handel. Actief optreden, openheid en betrouwbaarheid zorgden op de thuismarkt voor een relatief goede afzet, behoud van vertrouwen in het product en sympathie van (media en) burgers voor de sector. De schadepost liep echter enorm op door een aantal factoren, dat buiten de schuld en invloedssfeer van de sector zelf lagen. Het gaat onder meer om de ongestructureerde aanpak van de epidemie in Duitsland en het feit dat juist bij de start van het hoogseizoen voor Nederlandse (glas)groente de afzetmarkt grondig werd verstoord.

Voor meer informatie neemt u contact op met Geert Pinxterhuis, tel. 079 3470651 of e-mail [email protected] of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl.

Publicatiedatum: