Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verhagen:

Synergie tussen schaliegasboringen en geothermie

Synergie tussen schaliegasboringen en boringen voor gebruik van aardwarmte ligt voor de hand en heeft de aandacht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Als bij een proefboring geen gas wordt aangetroffen, betekent dat bijna per definitie dat water wordt gevonden. De put kan dan in principe gebruikt worden om warm water naar boven te pompen. Mogelijk is er dan nog een retourput nodig voor het water. Het voordeel van deze combinatie is ook dat er vooraf geen risico ligt bij de partijen die in aardwarmte zijn geïnteresseerd. Dat schrijft minister Verhagen van EL&I aan de Tweede Kamer.

Op basis van de al gezette boring en de meetgegevens daaruit, kan bepaald worden of geothermie ter plaatse economisch geëxploiteerd kan worden. Ook ligt er een voordeel bij de partijen die naar aardgas zoeken, omdat hun put - ook al vinden ze geen aardgas - een waarde heeft. Dit verlaagt de economische drempel in de besluitvorming rondom proefboringen naar gas en is dus indirect een stimulans voor het mijnbouwklimaat, stelt Verhagen. Dit win-win model geldt minder voor boringen naar schaliegas, omdat het hier om dicht gesteente gaat. Daardoor zijn de lagen, die schaliegas bevatten, niet echt geschikt voor de productie en injectie van water.

Verhagen meldt tevens dat gewerkt wordt aan een oplossing voor de boringen naar aardwarmte waarbij olie of gas mee naar boven is gekomen. Het ministerie van EL&I financiert samen met het Productschap Tuinbouw, vanuit het programma Kas als Energiebron, het onderzoek naar de ontwikkeling van de technische oplossing. Daarnaast kan er via de Marktintroductie Energie Innovatie (MEI) regeling een gedeeltelijke bijdrage aangevraagd worden om het scheiden van olie of gas en water bij aardwarmteboringen te ontwikkelen en mogelijk te maken. Dit geldt dus voor de bestaande projecten, die onvoorzien tegen dit probleem zijn aangelopen.

Aardwarmteprojecten, die later starten of nog niet zijn begonnen, kunnen profijt hebben van deze oplossing, omdat zij tegen lagere kosten er lering van kunnen trekken. Bovendien zijn deze projecten beter voorbereid op het verschijnsel bijvangst. Ook wordt gekeken of en op welke manier de bijvangst van olie of gas benut kan worden.

Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Publicatiedatum: