Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Macro-Mite nog effectiever

Met een nieuwe verpakking en formulering is de bodemroofmijt Macrocheles robustulus (Macro-Mite) nu nog effectiever. Daarmee garandeert Koppert Biological Systems een betere geïntegreerde bestrijding van bodemplagen als trips en varenrouwmug.


 
Het dragermateriaal bestaat in de gewijzigde formulering alleen nog uit vermiculiet. Eerder bestond deze uit een mengsel van grond en vermiculiet. Ook de verpakking is vernieuwd. In plaats van de plastic emmer is gekozen voor een kartonnen koker. Door deze veranderingen is de kwaliteit van het product Macro-Mite sterk verbeterd.
Macrocheles blijkt beter in staat te overleven in vermiculiet. Bijkomend voordeel is dat het product nu ook goed te verblazen is. De kartonnen koker zorgt er voor dat condensvorming niet meer mogelijk is. Hierdoor worden kwaliteit en overlevingskansen van de roofmijten geoptimaliseerd.
 

Menu

Macrocheles robustulus is een relatief grote bodemroofmijt die veelzijdig en veel eet. Onafhankelijk onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw wijst uit dat de bodemroofmijt zeer effectief is in de bestrijding van met name varenrouwmuglarven en tripspoppen. Ook muggen– en vliegenlarven, eieren en jonge rupsen van Duponchelia staan op het menu van deze roofmijt. En dat is nog niet eens zijn volledige spijskaart; de Macrocheles blijkt een echte veelvraat.
Een ander voordeel van Macrocheles is dat hij vergeleken met Hypoaspis-soorten zijn populatie een behoorlijk stuk sneller opbouwt. Bij problemen staat deze roofmijt dus eerder paraat. Het beestje kan breed ingezet worden in sierteeltgewassen.
 

Onderzoek

Al in 2005 deed Wageningen UR Glastuinbouw experimenten met bodemroofmijten tegen trips en vond toen Macrocheles; dat bleek een beter alternatief dan de bestaande Hypoaspis roofmijten.
 
De vernieuwde Macro-Mite wordt geleverd vanaf 7 november.
 
Publicatiedatum: