Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Diffuus glas: de nieuwe standaard?

Diffuus glas staat binnen de glastuinbouw volop in de belangstelling. Recente praktijkonderzoeken van de Wageningen Universiteit (WUR) en onderzoeken in de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat door de toepassing van diffuus glas een hogere productie kan worden gerealiseerd. Het zijn vooral de vruchtgewassen, bijvoorbeeld tomaat en komkommer, welke door hun staande gewas hiervan profijt kunnen ondervinden. Als gevolg van een betere spreiding van het natuurlijk licht bij deze bladgewassen, waardoor de lichtbron dieper in het gewas komt, kan de fotosynthese en dus de productie wel 10% hoger zijn. Tot voor kort werd er bij de keuze van een bepaalde glassoort vooral gekeken naar de meting (waarde) van de directe lichttransmissie, terwijl diffuus licht teelttechnisch en jaarrond gezien veel belangrijker is.


Hemisferisch licht

Aangezien er in Nederland over het jaar gezien ca. 80% van de tijd diffuus licht beschikbaar is, zijn de waardes van het Hemisferisch licht (binnentreden van licht onder verschillende hoeken) van veel groter belang. Doordat de lichtbron als gevolg van het diffuus maken van het glas wordt verstrooid (mate van verstrooiing wordt uitgedrukt in een zogenaamde Haze factor) wordt tevens een directe instraling op het gewas voorkomen waardoor de plantstress en verbranding sterk wordt verminderd.

Diffulite® glass

In samenwerking met partner HT Glass B.V. brengt P.L.J. Bom Groep een diffuse glassoort op de markt met zeer hoge lichteigenschappen. Dit product, genaamd Diffulite® vindt haar oorsprong in de Solar industrie, waar eveneens hoge lichttransmissies worden gevraagd voor een hoger rendement. Het in Azië geproduceerde glas heeft als basis zeer zuivere grondstoffen, waardoor een Low Iron glas ontstaat met een directe lichttransmissie van boven de 92% en ondanks de diffusiteit van het glas uitstekende waardes voor hemisferisch licht!

De productie van het glas geschiedt op basis van het ‘walsprincipe’, waardoor er tijdens het productieproces direct een structuur op het glas wordt aangebracht, welke de diffusiteit aan het glas geeft en dus geen extra logistieke handling van een nabehandeling vereist. Dit glas wordt direct in een geharde uitvoering geleverd (5 keer sterker dan normaal glas), wat de schade bij storm kan beperken en de veiligheid van de werkomstandigheden verhoogd. Daarnaast kan het een besparing opleveren op de verzekeringspremie.


 

Diffulite®+ glass

Naast bovenstaand diffuus glas brengt P.L.J. Bom Groep ditzelfde glas voorzien van AR (Anti-Reflectie) behandeling op de markt. Door toepassing van deze AR behandeling gaat zowel de directe- als hemisferische lichttransmissie tussen de 4 à 5% omhoog. Deze AR behandeling vindt plaats in dezelfde fabriek als waar het glas zelf wordt geproduceerd, dus ook hier geen extra logistieke handling wat de kostprijs ten goede komt.



Project Den Berk BVBA

Inmiddels heeft P.L.J. Bom Groep een project van 9,5 ha gerealiseerd met Diffulite®+ AR glas bij Den Berk BVBA (opdrachtgevers Koen Lauwerysen & Luc Beirinckx) te Merksplas in België. Dit betreft een toonaangevende trostomatenkwekerij, die zoals als zij dat zelf verwoordde: "De boot niet wilde missen" en bewust hebben gekozen voor dit type glas, waarbij het rendement tussen kostprijs en geboden lichttransmissies de doorslag heeft gegeven.

Voor informatie:
P.L.J. Bom Groep
www.bomgroep.nl
HT Glass B.V.
www.htglassbv.nl
 
Publicatiedatum: