Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wageningen UR Glastuinbouw

Goed teeltresultaat reden tot opschaling kas Maleisië

Het ministerie van Landbouw in Maleisië heeft besloten om zestig kassen te bouwen naar voorbeeld van de demokas van Wageningen UR Glastuinbouw. In de ‘proof of principle’ vond tweemaal een teelt van netmeloen plaats met goed resultaat. Wageningen UR Glastuinbouw zal nu meewerken aan de kennisopbouw bij de lokale telers.

Voor de teelt in tropisch laagland heeft Wageningen UR Glastuinbouw een nieuw type foliekas ontwikkeld. Het principe van deze kas berust op passieve koeling. De kas bestaat uit een aluminium constructie; het dak is bedekt met een diffuus folie, de zijkanten zijn van netmateriaal en bovenop het dak is een ‘schoorsteen’ gebouwd. Dankzij de wind ontstaat een opwaartse zuigkracht naar de schoorsteen en is er een continue luchtstroom langs het gewas. Het eerste concept van deze kas is eerder in Indonesië getest.

Door de verdamping van de planten vindt verdere koeling plaats en loopt de temperatuur in de kas niet te hoog op. Het is bij een vol gewas in de kas zelfs koeler dan erbuiten, bleek tijdens de teelt. Het gewas is beschermd tegen wind, regen en insecten. In de kas is een geautomatiseerd fertigatiesysteem aangelegd. Het gewas krijgt daardoor zeer regelmatig water. De planten blijven langer in productie en de kwaliteit van het geoogste product is beter dan in de gangbare teelt.

Kennisontwikkeling

“De eerste teelt van netmeloen had te maken met veel problemen, met name op het gebied van ziektes en plagen. De tweede teelt is prima verlopen, de opbrengst was duidelijk hoger dan de gangbare meloenteelt in Maleisië,” vertelt projectleider Anne Elings. “Dat is aanleiding voor het Department of Agriculture van Maleisië om dit type kas te bouwen voor de lokale bevolking. De volgende stap is dat de telers moeten leren omgaan met het nieuwe systeem en dat zij zich nog meer bewust worden van het belang van bedrijfshygiëne. Daarbij willen wij hen ondersteunen.”

Maleisië heeft de ontwikkeling van tuinbouwproductie tot één van de speerpunten gemaakt voor de komende jaren. Wageningen UR zal zich inzetten voor de kennisopbouw bij de lokale bevolking. Wageningen UR Glastuinbouw werkt daarbij nauw samen met Wageningen UR Centre for Development Innovation (CDI).

Bron: WUR Glastuinbouw
Publicatiedatum: