Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek leidt tot verbeterde biofolie

Verpakkingen maken levensmiddelen langer houdbaar. Maar geven ook extra afval. Onderzoekers van Food & Biobased Research - onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) – werken samen met brancheorganisatie NRK, aangesloten bedrijven en overheid aan het verbeteren van de technische eigenschappen van biofolies. “Er komt steeds meer vraag naar hernieuwbare materialen”, merkt folieproducent Eddy Hilbrink van AFP. “Biofolie heeft de toekomst.”

Afgelopen maand verscheen het rapport ‘Toepassing bioplastics’ van de WUR. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Agentschap NL en richt zich op PLA-folie, een hernieuwbare kunststof gemaakt van polymelkzuur (PLA). De laatste tijd neemt de vraag naar hernieuwbare materialen toe, omdat deze leiden tot een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Maar PLA-folie kent ook nadelen: het scheurt sneller en kraakt erg tijdens productie en gebruik. In het onderzoek zijn de eigenschappen van enkel- en meerlaagse PLA-folies onderzocht en verbeterd.

Stevige, dunne folie met glossy uitstraling

De nieuwste generatie PLA-folies is transparant en glossy, stevig, vouwbaar, ademend en krimpt goed. Enkellaagse PLA-folies zijn vooral geschikt voor toepassingen waarbij composteerbaarheid (volgens de EN13432-norm) vereist is; bij meerlaagse folies kunnen additieven de composteerbaarheid verbeteren. Het gebruik van PLA-korrels bespaart fossiele grondstoffen en energie, net als het feit dat PLA-folie door zijn stijfheid zeer dun kan zijn.
 

Belangstelling voor bioplastics groeit

Het onderzoek is voortgekomen uit de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3 en MEE) tussen overheid en bedrijfsleven, met als doel de energie-efficiency van bedrijven jaarlijks met twee procent te verbeteren. De onderzoeksresultaten geven folieproducenten handvatten om PLA-folies verder te ontwikkelen en in productie te nemen, verwacht Erik de Ruijter van brancheorganisatie NRK, dat de MJA-projecten coördineert. “In de huidige markt zijn er nog weinig PLA-aanbieders, waardoor bioplastics relatief duur zijn ten opzichte van traditionele kunststoffen. Maar de rekbaarheid en barrière-eigenschappen maken de folie nu al zeer geschikt voor bepaalde toepassingen, zoals strekfolie over groente en fruit. In de toekomst zal de belangstelling alleen maar toenemen en zullen de prijzen dalen, waardoor PLA-folie commercieel aantrekkelijker wordt.”

Meer informatie

Het MJA/MEE-programma wordt uitgevoerd door Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zie voor meer informatie: www.agentschapnl.nl/mja. Het rapport ‘Toepassing bioplastics’ is te dowloaden op http://www.agentschapnl.nl/content/vt-nrk-toepassing-bioplastics-mja
Publicatiedatum: