Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank invensteert in aardwarmte-onderzoek

Potplantenkweker Ammerlaan en Tomatenkweker Duijvestijn hebben maandag 24 oktober een contract met Rabobank ondertekend voor financiering van onderzoek naar schoonmaakmethoden voor aardwarmtebronnen. Het doel van het onderzoek is maximaal beperken en preventief inspelen op eventuele bijvangsten van olie en gas bij toepassing van aardwarmtebronnen. Zo kan de opbrengst van aardwarmtebronnen worden vergroot.



The Green Innovator, het bedrijf van Ammerlaan, en de Gebr. Duijvestijn startten in 2010 en 2011 met hun aardwarmteproject, in navolging van het eerste project dat in 2008 startte. Ammerlaan en Duijvestijn ervoeren dat het rendement negatief werd beïnvloed door vervuiling van gas, olie of zanddeeltjes. Hier zijn nog geen standaardoplossingen voor bekend en daarom gaat het tweetal zelf onderzoek doen om een schoonmaakmethode voor de aardwarmtebron te ontwikkelen. In de toekomst kan de genoemde vervuiling zo veel mogelijk beperkt worden en het rendement uit aardwarmte worden verbeterd. Rabobank Projectenfonds, Rabobank Westland en Rabobank Zuid-Holland Midden doen een belangrijke financiële bijdrage om het onderzoek mogelijk te maken.

"De verdere ontwikkeling van aardwarmte als energiebron dient zowel een economisch als maatschappelijk belang. De resultaten van de glastuinbouwsector worden sterk beïnvloed door schommelingen in de gasprijs. Aardwarmte zorgt voor een stabiele energieprijs voor lange termijn op een acceptabel niveau. Dankzij aardwarmte kan het risico van een voor de sector belangrijke, moeilijk te beïnvloeden, kostenpost afgedekt worden en daarmee een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de Nederlandse glastuinbouwsector leveren. Daarnaast kan aardwarmte uitgroeien tot een belangrijk instrument om de CO2-reductieplannen van de Nederlandse overheid te realiseren", verklaart Muriël van Zanten van Rabobank Westland. "Randvoorwaarde bij dit economische en maatschappelijk belang is dat de aardwarmtebron goed functioneert."
Publicatiedatum: