Zeven extra gezonde soorten groenten en fruit
Bessen: Blauwe- en veen of vossebessen
- Wat bessen zo kleurrijk maakt, zijn de anthocyaniden die de karakteristieke rode, paarse en blauwe kleuren geven.
- Veenbessen bevatten stoffen die op drie gebieden actief zijn tegen de veroudering. Ze voorkomen infecties van de urinewegen, beperken tandvleesaandoeningen en verlagen het cholesterolgehalte.
- Blauwe bessen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die vechten tegen veroudering. Blauwe bessen verbeteren het geheugen en de motorische vaardigheden, stabiliseren het collageen voor de huidweefsels en ondersteunen de gezondheid van onze bloedvaten.
Broccoli
- Dit lid van de koolfamilie bevat stoffen, sulforafaan en indool-3-carbinol, die vrije radicalen neutraliseren en de ontgifting verbeteren.
- De consumptie van kruisbloemige groenten zoals broccoli vermindert het risico van een aantal vormen van kanker, in het bijzonder long-, borst-, eierstok- en blaaskanker.
- Studies naar indool-3-carbinol (I3C) laten zien dat het voorstadia van baarmoederhalskanker kan keren.
- Bij onderzoek in John's Hopkins University bleek dat sulforafaan door de zon beschadigde huid kan helpen genezen.
Chia
- Chia is een klein zaadje afkomstig uit Zuid -en Midden-Amerika en het bevat de hoogste hoeveelheid omega-3 vetzuren van alle planten. Omega-3 vetzuren zijn goed voor onze hersenen, hart en huid).
- Chia heeft van nature een laag glycemisch gehalte en verbetert de bloedsuikerspiegel, bevordert de eetlust en stimuleert de energie.
- Chia bevat ook een scala van vitale antioxidanten, mineralen en vezels.
Knoflook
- Een van de meest bestudeerde voedingsmiddelen is knoflook, dat beschermt tegen tal van ouderdomsziekten.
- Het verlaagt de risicofactoren op hart- en vaatziekten, het verlaagt de cholesterol, voorkomt plaque in de vaten en verlaagt de bloeddruk. Het verhoogt de werking van het immuunsysteem en het helpt bij de afvoer van mogelijke kankerverwekkende stoffen.
- De gunstige effecten worden toegeschreven aan de zwavelverbindingen, selenium, vitamine C en andere antioxidanten
Groene thee
- Iedereen weet dat groene thee goed is voor de gezondheid. Er zijn duizenden onderzoeken die aantonen dat het goed is voor het hart, helpt bij de bestrijding van kanker en ondersteunt gewichtsverlies.
- Recent onderzoek heeft aangetoond dat het ook kan helpen bij enkele andere verouderingssymptomen: Groene thee kan hersen- en zenuwcellen beschermen en werkt zo tegen de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
- Groene thee bevat het aminozuur L-theanine dat een kalmerend effect heeft. Het kan stress verminderen en het bevordert de ontspanning, terwijl het de concentratie en het geheugen stimuleert.
- Recente onderzoeken tonen aan dat groene thee helpt bij het vertragen van de aan leeftijd gerelateerde daling van de werking van de hersenen, zoals een afnemend geheugen, cognitieve stoornissen, dementie en de ziekte van Alzheimer.
Rode wijn en druiven
- Wijn is al lang aangeprezen als een anti-verouderingsdrank en vermindert de kans op hart- en vaatziekten en beroertes. Het voorkomt stolsels, verlaagt de cholesterol en de bloeddruk, vermindert ontstekingen en verbetert de bloedcirculatie.
- De interesse in rode wijn nam toe, toen uit onderzoek bleek dat Fransen ouder werden, ondanks een dieet wat rijk is aan verzadigde vetten.
- Er werd vastgesteld dat rode wijn, een hoofdbestanddeel van het Franse dieet, werkt als een beschermend middel tegen de effecten van de schadelijke verzadigde vetten. Dit fenomeen wordt aangeduid als "De Franse Paradox".
- De gezondheidsvoordelen van rode wijn worden toegeschreven aan resveratrol en quercetine.
Tomaten
- Tomaten bevatten een stof genaamd lycopeen.
- Lycopeen kan het risico op prostaat- en darmkanker verminderen, de bloeddruk verlagen en kans op een hartaanval verkleinen.
- Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen en andere tomatenverbindingen oxidatieve schade aan de huid door blootstelling aan de zon kunnen verminderen en zo een natuurlijke genezer zijn tegen zon-beschadiging en vroegtijdige veroudering van de huid.
Bron: www.sherrytorkos.com.