Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veni-subsidies voor onderzoek land- en tuinbouw

Verschillende onderzoekers in de foodsector ontvangen een Veni-subsidie van 250.000 euro, voldoende voor drie jaar onderzoek. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend. Het verkrijgen van een Veni-subsidie geldt als een belangrijke stap aan het begin van een wetenschappelijke carrière. Elke subsidieaanvraag is beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. De jonge onderzoekers, die de beurs krijgen, hebben aangetoond dat zij een opvallend talent bezitten voor wetenschappelijk onderzoek en behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Een aantal van de wetenschappers die een beurs ontvangen, doet onderzoek dat raakvlakken met de land- en tuinbouw heeft.

  • Dr. Rumyana Karlova, Moleculaire Biologie - Rijpende tomaten
Het rijpen van tomaten wordt gereguleerd door een aantal transcriptiefactoren in samenhang met het hormoon ethyleen in de plant. In deze studie wordt onderzocht hoe regelnetwerken het rijpingsproces van tomaten beheersen.

  • Dr. ir. Vera Ros, Virologie - Hoe een virus gedrag manipuleert
Een virus kan zijn eigen transmissie verhogen door het gedrag van de gastheer te manipuleren. Dit zie je bijvoorbeeld bij rupsen die, na infectie met een virus, sneller gaan lopen en hoger de plant in klimmen. Dit onderzoek bestudeert het moleculaire mechanisme achter deze manipulatie.

  • Dr. Lotje van der Does, Fytopathologie Universiteit van Amsterdam – Mobiel virulentie-DNA in schimmels
In de schimmel die verwelkingsziekte van tomatenplanten veroorzaakt, is een chromosoom ontdekt met virulentiegenen. Dit chromosoom kan overspringen naar andere schimmelstammen, waardoor nieuwe pathogenen ontstaan. De onderzoeker gaat na hoe de 'normale' chromosomen met het reislustige chromosoom samenwerken.

  • Dr. Jacob Gubbens, Moleculaire Biotechnologie Universiteit Leiden - Zoektocht naar nieuwe antibiotica
Het aantal bacteriële infecties, dat onbehandelbaar is met huidige antibiotica, neemt snel toe. De onderzoekers zullen nieuwe strategieën ontwikkelen om antibiotica en enzymen makkelijker te kunnen identificeren in grondbacteriën. Op deze manier worden nieuwe oplossingen geboden voor urgente problematiek.

  • Dr. Bart van Oort, Biofysica Vrije Universiteit - Zonne-energie op de juiste plaats
Zonlicht levert de energie waarmee planten groeien, mits de zonne-energie de juiste plaats in de plant bereikt. De onderzoekers bouwen een nieuwe microscoop om te bestuderen hoe planten de weg wijzen aan zonne-energie. Ze letten daarbij op het effect van groeiomstandigheden.

Bron: NWO
Publicatiedatum: