Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinders Bergerden onderzoeken Geothermie

De provincie Gelderland onderzoekt samen met de gemeente Lingewaard en tuinders de mogelijkheden voor geothermie voor het glastuinbouwgebied Bergerden. In een vooronderzoek, zoals nu gebeurt, wordt op basis van bestaande informatie uit diepe boringen en seismiek een inschatting gemaakt van de kansen voor een succesvolle boring. Bij een succesvolle boring gaat het altijd om een combinatie van temperatuur en porositeit/permeabiliteit van de bodem op een diepte van ongeveer twee kilometer of meer. Met een boring op twee kilometer kan warmte worden gewonnen met een temperatuur van ca. 70- 80 graden Celcius. Voor een temperatuur van ca. 140 graden, waarmee ook elektriciteit kan worden gemaakt, is een boring nodig van ca. vier tot vijf kilometer diepte. Met dergelijke ultradiepe boringen is in Nederland nog maar weinig of geen ervaring opgedaan.

Het boren van een doublet op twee kilometer diepte kost ongeveer zeven miljoen euro en is alleen maar lonend als er sprake is van een zeer grote warmtevraag. De kosten van een boring op 4 of 5 kilometer diepte bedragen een veelvoud van dat bedrag.

Graag zou de provincie Gelderland in contact komen met partijen, die belangstelling hebben om op een specifieke locatie in Gelderland onderzoek te doen naar geothermie, zodat gezamenlijk een onderzoekstraject kan worden gestart. Uitgangspunt is dat de provincie de feitelijke (Europese) aanbesteding organiseert en 50% van de onderzoekskosten voor haar rekening neemt. De overige 50% van de kosten komen voor rekening van de deelnemende partijen. De totale kosten bedragen naar verwachting tussen de 30.000 en 40.000 euro per locatie. Partijen, die mee willen doen, dienen uiterlijk begin november 2011 hun belangstelling kenbaar te maken.

Begin november wordt met partijen een intentieovereenkomst gesloten, waarin afspraken worden gemaakt over het proces, de intentie om bij geschiktheid van de ondergrond ook daadwerkelijk vervolgstappen te nemen en over de bijdrage in de kosten. De start van de aanbesteding is voorzien voor medio november 2011. De doorlooptijd bedraagt maximaal een half jaar. Het geologisch onderzoek zal vervolgens een klein half jaar in beslag nemen. Mochten zich meer dan 10 belangstellenden melden, dan maakt de provincie Gelderland een keuze op basis van de te verwachten bijdrage aan het energietransitiebeleid van de provincie.

Op donderdag 20 oktober a.s. van 11.00 - 12.30 vindt een voorlichtingsbijeenkomst plaats in het Huis der Provincie (sectiekamer 4/5), Markt 11, 6811 CG Arnhem. Aanmelden is mogelijk via e-mail [email protected]

Publicatiedatum: