Paarse wortelen krachtige anti-oxidanten
Wat vroeger als niche-markt werd beschouwd is tegenwoordig de norm. De trend bij AGF, volgens dr. John Kelly, vicepresident van de Ontario Fruit and Vegetable Growers Association, is diversiteit. Een voorbeeld, dat hij noemt, is zoete aardappelen. Een paar jaar terug zag je die nog niet veel, maar tegenwoordig doen ze het erg goed. Ook in bijvoorbeeld patatvorm.
Wortelen waren oorspronkelijk rood of paars met een dunne wortel en kwamen uit Afghanistan. Nederlanders hebben de variant, die we tegenwoordig kennen, gekweekt. Wat de paarse wortel zijn hoge voedingswaarde geeft, is het pigment. Daar zit anthocyanins in. Een zoetige stof, die ook te vinden is, in vruchten en als krachtige antioxidant fungeert.
Een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Africulture and Food Chemistry liet zien dat anthocyanins beschermt tegen darmkanker. Dr. Gopi Paliyath, een directeur van voeding en gezondheid aan de universiteit van Guelph, heeft zich gespecialiseerd in chemicaliƫn in tuinbouwgewassen ontdekte dat de antioxidanten in de paarse wortel belangrijk zijn voor het bestrijden van hartziekte. "Een paarse wortel is even voedzaam als een bosbes", stelt Dr. Paliyath. "En de zoete smaak van de suikerige pigmentstoffen maakt de wortel nog aantrekkelijker."