Kenia werkt aan productiviteit champignons
De vice-kanselier van de Mount Kenya University die aan het hoofd van onderzoek en ontwikkeling staat legt uit dat er twee hoofdsoorten champignons commercieel verkocht worden in Kenia: de Agaricus bisporus en de Pleurotus spp.De Agaricus bisporus is de meest bekende soort en wordt op grote schaal geproduceerd door de telers. De Pleurotus spp krijgt de voorkeur van de kleinere producenten vanwege de economische, ecologische en medicinale voordelen.
Nderitu stelt dat de grootste belemmering waarmee champignontelers worden geconfronteerd, bestaat uit de ontoereikende verstrekking van kwalitatief goed zaad, gebrek aan goed onderzoek en het onvermogen om de juist agriculturele handelingen te identificeren en toe te passen in de ontwikkeling van kwalitatief goede champignons.
'De productie van champignons als voedsel is een lucratieve economische activiteit die nog niet ten volle is geƫxploiteerd. Er is te weinig onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en de mogelijkheid om nieuwe antibiotica aan de champignons in Oost-Afrika te ontlenen', vertelt Nderitu
Het doel van zijn studie is dan ook om de optimale technologie en handelswijzen te ontwikkelen om zo de beste waarde te halen uit verschillende inheemse groenten (kousenband, variegatum, pompoen, champignons en sperziebonen) voor de arme gemeenschappen in Kenia
Bron: James Wainaina, Nairobi Star