Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia werkt aan productiviteit champignons

Kenia produceert jaarlijks zo'n 500 ton champignons met een startwaarde van ruim 1,85 miljoen euro en een verkoopwaarde van bijna 2,5 miljoen euro, aldus John Nderitu, onderzoeker aan de Mount Kenya University. Nderitu leidt verschillende wetenschappers in een onderzoek om de productiviteit en toegevoegde waarde in de marketing van inheemse groenten in Kenia te verbeteren. Volgens hem importeert Kenia zo'n 81.5 ton gedroogde champignons, met een waarde van ruim 71 duizend euro, en exporteren zij ongeveer 16 ton champignons ter waarde van zo'n 28 duizend euro.

De vice-kanselier van de Mount Kenya University die aan het hoofd van onderzoek en ontwikkeling staat legt uit dat er twee hoofdsoorten champignons commercieel verkocht worden in Kenia: de Agaricus bisporus en de Pleurotus spp.De Agaricus bisporus is de meest bekende soort en wordt op grote schaal geproduceerd door de telers. De Pleurotus spp krijgt de voorkeur van de kleinere producenten vanwege de economische, ecologische en medicinale voordelen.

Nderitu stelt dat de grootste belemmering waarmee champignontelers worden geconfronteerd, bestaat uit de ontoereikende verstrekking van kwalitatief goed zaad, gebrek aan goed onderzoek en het onvermogen om de juist agriculturele handelingen te identificeren en toe te passen in de ontwikkeling van kwalitatief goede champignons.

'De productie van champignons als voedsel is een lucratieve economische activiteit die nog niet ten volle is geƫxploiteerd. Er is te weinig onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en de mogelijkheid om nieuwe antibiotica aan de champignons in Oost-Afrika te ontlenen', vertelt Nderitu

Het doel van zijn studie is dan ook om de optimale technologie en handelswijzen te ontwikkelen om zo de beste waarde te halen uit verschillende inheemse groenten (kousenband, variegatum, pompoen, champignons en sperziebonen) voor de arme gemeenschappen in Kenia

Bron: James Wainaina, Nairobi Star